top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Mladi sudjeluju u velikom broju najtežih nesreća
Ponedjeljak, 27 Siječanj 2014 18:13

radarNa području Zapadnohercegovačke županije prošle godine je evidentirano 608 prometnih nesreća, što u odnosu na 2012. godinu predstavlja povećanje za 80 nesreća (15 posto) – inače, u posljednjih 16 godina godišnji prosjek iznosi 1286 nesreća, potvrđeno je iz Uprave policije MUP-a ZHŽ-a.


U prometnim nesrećama tijekom prošle godine smrtno je stradalo pet osoba, odnosno pet manje nego 2012. godine – usporedbe radi, u posljednjih 16 godina u Zapadnohercegovačkoj županiji godišnje je, u prosjeku, u prometnim nesrećama smrtno stradavalo 17 osoba.
U prometnim nesrećama teške tjelesne ozljede zadobile su 32 osobe, isto kao i godinu ranije, a lake tjelesne ozljede zadobilo je 357 osoba, odnosno 17 osoba više nego u 2012. godini.
Iz usporedbe parametara sigurnosti u prošloj i pretprošloj godini s višegodišnjim prosjekom moguće je izvući zaključke o trendovima – vidljivo je da su posljednjih godina svi trendovi pozitivni, što se prvenstveno može zahvaliti planskom radu policije, kako po pitanju prevencije, tako i po pitanju represije.
- Glede prevencije, izdvajamo županijske akcije pojačane kontrole prometa: “Kamioni”, “Motocikl 2013.”, “Školarac” i “Zima” te akciju koju smo proveli u suradnji s AAMK BiH: “Ispravno vozilo – sigurniji promet”. Poduzeli smo i sljedeće represivne mjere: na nadležnim sudovima podnijeli smo 290 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv počinitelja prometnih prekršaja (2012. godine podnijeli smo 369 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka), priopćeno je iz MUP-a ZHŽ-a.
Također, počiniteljima prometnih prekršaja uručili su 23.081 prekršajni nalog (godinu ranije, počiniteljima prometnih prekršaja uručili su 20.885 prekršajnih naloga), Županijskom tužiteljstvu podnijeli su 24 izvješća o počinjenom kaznenom djelu protiv osoba osumnjičenih da su izvršile kazneno djelo protiv sigurnosti javnog prometa, iz prometa su isključili 1191 motorno vozilo, od čega 1171 neregistrirano vozilo, iz prometa su isključili 1277 vozača (939 vozača zbog vožnje pod utjecajem alkohola, 305 vozača zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita i 33 vozača zbog upravljanja motornim vozilom pod izrečenom zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilom).
Analizirajući strukturu najtežih prometnih nesreća, vidljivo je da su najčešći uzroci istih prekoračenje dopuštene brzine i vožnja pod utjecajem alkohola, također, vidljivo je da u velikom broju najtežih prometnih nesreća sudjeluju mladi vozači.

 

Dnevni list

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m