top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Lokalni izbori 2012: Tko ne glasuje nema pravo kritizirati vlast!
Petak, 05 Listopad 2012 22:26
izbori_2012''Središnje izborno povjerenstvo BiH je učinilo sve, pripremilo sve da lokalni izbori u nedjelju, 07. listopada, u sedam sati na oko 5100 glasačkih mjesta u Bosni i Hercegovini mogu početi'', kazao je predsjednik SIP-a BiH Branko Petrić danas na press - konferenciji u Sarajevu.

On je podsjetio da je danas posljednji dan izborne kampanje, sutra u sedam sati počinje izborna šutnja i traje do zatvaranja glasačkih mjesta u nedjelju u 19 sati. Naglasio je da danas traje zabrana objavljivanja anketnih istraživanja o izborima, rezultatima izbora, kandidatima i ostalom.

"Mogu konstatirati da je izborna kampanja protekla na prilično zadovoljavajućoj razini, prilično mirno s veoma malim brojem prigovora i žalbi. SIPBiH je poduzimao neke mjere po službenoj dužnosti i prilično je uspio uvesti red'', kazao je Petrić.

Po njegovim riječima, kršenje pravila izborne kampanje je bilo karakteristično samo na onaj uobičajeni način, s plakatima, za što su nadležne općinske izborne komisije".

Petrić je kazao da su glasački listići poslati u inozemstvo i veliki broj se već vratio od njih 37 000 koliko je poslano. Glavni centar za brojanje je, dodao je, spreman da odmah nakon što se izbori završe krene u obradu rezultata.

"Poruka biračima je da u nedjelju izađu na izbore, da se ne obaziru ni na kakve pritiske, želje, lobiranja, da glasaju po svojoj savjesti. Tko ne glasuje neće imati pravo kritizirati  vlast", kazao je Petrić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi sa 'sporna' 184 glasa za glasanje u odsustvu u općini Istočno Novo Sarajevo, Petrić je kazao da se u prethodnim izborima događalo, a u ovim je eskaliralo da su osobni dokumenti građana koji su bili dostupni nekim osobama, prvenstveno u povratničkim sredinama, upotrijebljeni i zloupotrijebljeni tako da su oni odjavljeni sa svog mjesta glasanja i prijavljeni da glasuju na neka mjesta u susjednim ili drugim zemljama.

Po njegovim riječima, SIP je prilikom te procedure odbio više od 1600 zahtjeva za ovjeru glasanja putem pošte i ostavio glasače na njihovim redovnim glasačkim mjestima iz razloga što se na adresama pojavilo po 50, 60 ili 70 osoba da glasuju putem pošte.

Dodao je da je SIPBiH poduzeo i druge mjere da zaštiti izborni proces tako što je listiće koji su upućeni u inozemstvo posebno označio velikim oznakama 'pošta', tako da je ta oznaka vidljiva i ne može se ubaciti u sustav u BiH na redovna glasačka mjesta.

"Svim građanima koji na sam dan izbora saznaju da ih je netko odjavio i prijavio da glasuju putem pošte i tamo negdje u inozemstvu dočekao njihov glasački listić, svi mogu izaći na izbore i glasati nepotvrđenim glasačkim listićima koji će u proceduri brojanja, verifikacije glasova ići tako da se rezultatima pribroji pravi glas dat osobno na glasačkom mjestu, a u daljem postupku, proceduri će biti eliminiran glasački listić koji je zloupotrijebljen", kazao je Petrić dodajući da će biti priznati oni glasovi gdje su ljudi osobno glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Na pitanje kako će zaštititi izborni proces u četiri općine u Hercegovini s obzirom na to da je Apelacijski odjel Suda BiH poništio odluku SIP-a vezano za 20 'lažnih' nezavisnih kandidata u četiri općine u Hercegovini, Petrić je kazao da je to bio jedan od zakonitih pokušaja zaštite izbornog procesa od izbornog inžinjeringa, prvenstveno što zakon određuje da samo jedan predstavnik političkog subjekta može biti u jednom biračkom odboru.

Nažalost, dodao je, nismo naišli na razumijevanje onih koji odlučuju po našim žalbama.

"Prvenstveno politički subjekti su u mogućnosti i obavezi dobro pratiti putem svojih promatrača  izborni proces i sve nepravilnosti da se dokumentiraju i dostave SIP-u", kazao je Petrić.

Upitan što znači nevažeći listić, odnosno da li netko drugi može napraviti taj listić nevažećim, Petrić je odgovorio da je to tehnički moguće, navodeći da su zakonom propisani uvjeti kad je glasački listić nevažeći.

"Ako je netko ispravno popunio, dopunom, dopisivanjem još nekog glasa nekome glasački listić postaje nevažeći, ali to je krivično djelo", kazao je Petrić.

Na novinarsko pitanje da li se išta konkretno poduzimalo u vezi sa wtrankom Radom za boljitak, s obzirom na to da se u medijima pojavljuju napisi da se vode istrage u vezi s kupovinom glasova te stranke, Petrić je kazao da imaju široki spektar pritužbi na cijelu jednu situaciju oko te stranke i djelatnosti.

"SIPBiH s više aspekata posmatra to uključujući i Zakon o financiranju političkih stranaka i Izborni zakon BiH. Donijeli smo 21 odluku, sud nam to nije prihvatio", kazao je Petrić.

Odgovarajući na pitanje u vezi s tim da su na kandidatskim listama najmanje tri osobe pravomoćno osuđene za ratne zločine, Petrić je kazao da je u Ustavu napisano tko ne može i zbog čega imati glasačko pravo i to je pretočeno u zakon.

FENA
Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m