top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Jugovina još do srijede, a krajem tjedna dolazi prava zima
Nedjelja, 19 Siječanj 2014 22:35

altI sutra nas očekuje isto vrijeme. Jake kiše, temperatura zraka između 14 i 16 stupnjeva. Moguća je i grmljavina. Nešto manje kiše prognoziraju se za utorak, stoga nam i sljedeća dva dana neće donijeti promjene kad je o biometeorološkim prilika riječ. One će i dalje biti nepovoljne što kod meteoropata i kroničnih bolesnika može uzrokovati manjak energije, razdražljivost

, umor i glavobolju.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH još će u ponedjeljak, utorak i srijedu potrajati jaka južina, s temperaturama i do 20 stupnjeva, no klimatolozi već krajem tjedna očekuju znatnija zahlađenja te bi se moglo kazati da konačno dolazi zima. Također, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda susjedne Hrvatske, već u petak u Zagrebu najavljuju snijeg.


U ponedjeljak, 20. siječnja očekuje se umjereno do pretežito oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u južnim i zapadnim područjima. Vjetar, slab do umjeren, na jugu povremeno pojačan, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 5 do 10, na jugu do 13, a dnevna od 10 do 17 stupnjeva.

U utorak, 21. veljače, u BiH će također prevladavati pretežito oblačno vrijeme. Kiša se očekuje u južnim i zapadnim područjima, a u ostatku zemlje, mjestimično i rijetko, može biti slaba kiše ili rosulje. Jutranja temperatura od 3 do 8, na jugu do 11, a najviša dnevna od 5 do 13, na jugu do 15 stupnjeva.

Slično vrijeme očekuje se i u srijedu, 22. siječnja, dok se u višim područjima očekuje susnježica ili nijeg. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu do 10, a najviša dnevna od 5 do 10, na jugu do 13 stupnjeva.

Pravi zimski mjesec i u pogledu temperature i u pogledu padalina, kazao je za agenciju Fena klimatolog Željko Majstorović iz Meteorološkog zavoda FBiH.

Pojašnjava da je trenutno na sceni sušni period u kome dominira jako polje visokog pritiska nad jugoistočnom Europom, a ta se situacija ponavlja u posljednja dva mjeseca, u prosincu  i siječnju.

Za razliku od jugoistoka Europe, na zapadu je situacija bila turbulentna i sasvim kontradiktorna. Na europskim obalama bile su žestoke oluje i poplave, a u Njemačkoj vlada prava proljetna atmosfera, dok se Amerika borila s ledenim olujama.

- Bilo je nevremena i većih padalina, ali do nas nije dolazilo- kaže Majstorović i dodaje da, klimatskih promjena, iako se suma padalina ne mijenja, imamo kraće intervale padalina, a onda duže sušne periode.

- Sljedećeg tjedna  bi konačno trebalo da to polje pritiska popusti i da dođu određene količine padalina. U početku će to biti kiša a krajem mjeseca i snijeg. Ta situacija će se nastaviti i u veljači i trebalo bi biti u granicama višegodišnjeg prosjeka. To će biti pravi zimski mjesec i u pogledu temperature i u pogledu padalina- kaže Majstorović.

Prosjek je, kako kaže Majstorović, oko 70 litara po metru četvornom, a temperatura 1 stupanj Celzija, svakako govoreći o središnjoj Bosni, a dolina Neretve i Posavine je toplija.

Na pitanje jesu li promjene vremena u ovom razdoblju povezane s klimatskim promjenama, te što se to dešava s vremenom, Majstorović kaže da je na to teško odgovoriti, jer se ne znaju mehanizmi zbog kojih dolazi do ovoga, a ne zna se ni sasvim sigurna prognoza.

- Postoje razni scenariji koji govore o povećanju temperature od 2 do 6 stupnjeva Celzija globalnog zagrijevanja. Dva stupnja Celzija bi se dalo podnijeti, a šest bi već predstavljalo katastrofu za čitavu planetu- ističe Majstorović.

S obzirom na to da se u Federalnom meteorološkom zavodu bave istraživanjima, kaže da je sada trend da ukupna suma padalina raste, odnosno, postoji trend povećanja, ali pojedinačno.

S jedne strane, pojašnjava Majstorović, imamo veći intenzitet padalina, a s druge i duže sušne periode.

Tako da i pored toga što imamo količinu vode koja zadovoljava, efekt tih padalina nije isti, jer kada intenzivnije pada u brdskoplaninskim područjima, padaline se sliju po površini, ne prodiru u dubinu zemljišta, što bi odgovaralo i poljoprivredi i vodoprivredi.

- Dakle, učinak tih padalina je lošiji. Zimi su česti periodi topljenja snijega, što smanjuje ulogu snijega za akumulaciju vode. Situacija se zaista mijenja, ali globalno- zaključuje klimatolog Željko Majstorović iz Meteorološkog zavoda FBiH.


republikainfo.com

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m