top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Štediše Ljubljanske banke će napokon dobiti svoje devize
Utorak, 07 Siječanj 2014 15:28

alt

Nakon više od tri desetljeća borbe i dobivanja niza pravnih bitki, štediše Ljubljanske banke mogli bi napokon dobiti i rat. Naime, očekuje se da bi Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu uskoro trebao dati konačnu presudu u slučaju “Ališić i drugi” koja bi mogla značiti da će štediše iz BiH dobiti svoju staru deviznu štednju.

Tisuće štediša koji su povjerili svoje ušteđevine Ljubljanskoj banci s nestrpljenjem, ali i nevjericom, očekuju svoj novac.

Pravne zavrzlame
Prisjetimo se - kad je Europski sud za ljudska prava krajem 2012. godine donio tzv. pilot-presudu u slučaju stare devizne štednje, tri državljanina Bosne i Hercegovine, štediše u Ljubljanskoj banci i Invest banci, Udruga građana za povrat stare devizne štednje iz BiH i dijaspore, konstatirale su: za štediše je to pravda, za dvije države Pandorina kutija. Kratko vrijeme je tako i izgledalo, jer je pilot-presuda trebala, iako donesena na osnovi tri slučaja, važiti za sve one koji su u tim bankama štedjeli prije rata i ostali bez novca.

U međuvremenu, u ožujku prošle godine Sud je usvoji žalbe Srbije i Slovenije, pilot-presuda je stavljena izvan snage, pa tako i nalog dvjema državama da u roku od šest mjeseci od dana kad presuda postane konačna.

Nada za bh. građane
Kad je o Ljubljanskoj banci riječ, Slovenija je dio problema riješila s Hrvatskom, ali takvog sporazuma nema s BiH, jednako kao što Srbija nema “sporazum o odlaganju prava štediša na neodređeno vrijeme” s ostalim državama bivše SFRJ pa se veći dio štediša može nadati pravdi iz Strasbourga, pa makar i s “produžecima”.Dug Ljubljanske banke prema bh. štedišama je oko 250 milijuna KM, a dug Investbanke oko 100 milijuna KM. Brojke ukazuju na financijsku težinu slučaja.

Pero Zelenika | Večernji list

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m