top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #30% manji urod mladog krumpira
Četvrtak, 30 Svibanj 2013 14:03

krompiri pos

U razgovoru s Dubravkom Vukojevićem, predsjednikom Udruge poljodjelaca ZHŽ-a, doznajemo da je mladi krumpir dostigao otkupnu cijenu od 1,20 do 1,30 maraka, što je relativno dobra cijena.  “Ako gledamo i prisjetimo se cijena prijašnjih godina, ova godina bi nas mogla 'izvući' pa bismo mogli i u plusu završiti.

Naime, lani nas je zadesila prava katastrofa, budući da je otkupna cijena iznosila svega 30-ak feninga”, prisjeća se Vukojević, nadajući se da će cijena takva i ostati s obzirom na naše tržište koje stalno varira. U svakom slučaju, ističe nadalje Vukojević, ove godine Ljubušaci su zadovoljniji cijenom nego urodom. Urod će, naime, prema nekim pokazateljima, biti 30 posto manji nego lani. Kada je u pitanju prodaja, i ove godine su uspjeli zainteresirati velikog otkupljivača, a to je Agrofructus, koji je najveći otkupljivač za mladi krumpir i s kojim ljubuški proizvođači jako uspješno surađuju godinama.
Prema Vukojevićevim riječima, imaju i kontakte i s drugim velikim otkupljivačima, jer mnogi prepoznaju kvalitetu mladog krumpira s ovih prostora.


Ovih dana na jugozapadu Hercegovine počelo je intenzivno vađenje mladog krumpira. Šipovčane, Vojnićane i mještane ostalih ljubuških mjesta nisu pomeli ni kiša, ni hladno vrijeme, pa čak ni najezda zmija, a prema riječima dvojice ponajvećih vojnićkih i šipovačih proizvođača krumpira, Mirka Džajića Zlatkovića i Ranka Grbavca Ćibića, kišovito vrijeme pomaže u održavanju cijene mladog krumpira.
Naime, zbog kišnog vremena vađenje mladog krumpira je otežano, obavlja se uglavnom motikama i ručno se vadi pa su količine izvađenog krumpira znatno manje nego kada se vadi s frezom. U praksi to znači manju ponudu na tržnici, a manja ponuda znači i nešto veću cijenu.
 

5000 tona krumpira

“Imamo pokazatelje da će ove godine biti 5000 tona krumpira iz ljubuške općine. Do sada je izvađeno više od 1000 tona i prodano”, ističe Vukojević.
No, unatoč svim tim dobrim pokazateljima, cijenama i koliko-toliko dobrim urodom, ono što muču ljubuške poljoprivrednike jest što nakon 1. srpnja kada Hrvatska uđe u EU.
Vukojević kaže da, ako nastave ovakvim tempom, za 15-ak dana neće imati niti jednoga krumpira. “Nama 1. srpnja ove godine ne igra nikakvu ulogu, no što ćemo dogodine, ne znamo. Poslan je zahtjev EU-u za izvoz, a što će oni odgovoriti, ostaje nam za vidjeti. Nadamo se da će njihov odgovor za nas biti pozitivan”, zabrinut je Vukojević.
Naime, poslije 1. srpnja proizvođačima krumpira iz BiH tržište će biti smanjeno. Uvjet za nastavak izvoza je uvrštenje BiH na listu zemalja iz kojih je dopušten uvoz u EU, za što je preduvjet trogodišnji monitoring, koji je počeo tek 2010. Dakle, monitoring koji podrazumijeva odsustvo tzv. karantenskih bolesti bit će završen tek koncem ove godine. Hoće li administracija EU-a odmah potom BiH staviti na listu, također je upitno, ako bi se ugledali na bosanskohercegovačku situaciju, proces bi mogao potrajati, a tada bi bila izgubljena i 2014.

Mirela Tučić | Dnevni list

 

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m