top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Hypo banka nezakonito plasirala kredite u 'švicarcima'
Petak, 21 Lipanj 2013 13:36

svicarciOpćinski sud u Mostaru nepravomoćno je presudio da je Hypo banka nezakonito plasirala kredite u švicarskim francima klijentima u Bosni i Hercegovini.
Dopisnik BHT 1 iz Mostara javlja da je sud presudio da je Hypo banka prekršila Zakon o deviznom poslovanju u valutnoj klauzuli i Zakon o obveznim odnosima.


U presudi stoji da banka nije imala pravo obračunavati rate kredita po kursu na dan plaćanja, nego po onom na dan sklapanja ugovora. Također, banka nije smjela obračunavati kamatnu stopu promjenljivom maržom, nego samo pratiti promjenu libora na tržištu.
Stranke su u postupku zastupali odvjetnički ured Vesna Pehar i Zoran Lesko.
Prema evidenciji Udruženja 'Švicarac' kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima,koristi više od 10.000 klijenata, od kojih 7.000 u Federaciji.
Ovo je, inače prva ovakva presuda u Federaciji BiH, ističu iz ovog udruženja.

 

Hypo Alpe-Adria-Bank najavila žalbu na presudu Općinskog suda u Mostaru u slučaju kredita u CHF

Nakon što je u ponedjeljak Općinski sud u Mostaru donio prvostupanjsku presudu u korist korisnika kredita vezanog valutnom klauzulom za švicarske franke (CHF), Hypo Alpe-Adria-Bank najavila je ulaganje žalbe na tu presudu.
"Hypo Alpe-Adria-Bank uložit će žalbu na predmetnu prvostupanjske presudu jer smo u predmetu ponudili niz dokaza koji potvrđuju zakonsku utemeljenost ovakvih kredita. Pored toga, nadležne institucije u svojim nadzorima poslovanja banke nisu utvrdile bilo kakvu nezakonitost kod kreditnih ugovora sa valutnom klauzulom u CHF", stoji u priopćenju za javnost te banke.
Dalje se navodi kako je osnova za žalbu povreda materijalnih propisa i nepotpuno i pogrešno utvrđeno činjenično stanje.
Hypo Alpe-Adria-Bank smatra da su u ovom sudskom postupku prekršena osnovna pravila parničnog postupka te smatra da je sud povrijedio pravo na obranu tuženom i donio presudu protivno odredbi člana 332 Zakona o parničnom postupku.
"Ne ulazeći u razloge zašto je sud održao glavno ročište bez prisustva opravdano odsutnog predstavnika Hypo banke, kao ni zašto uopće nije razmotrio zahtjev banke da se ročište ponovno održi na što je bio zakonski obvezan, mi ćemo, kao strana u sporu, poduzeti sve zakonom propisane mjere kako bismo zaštitili svoja prava", stoji u priopćenju.
Iz ove banke tvrde kako krediti vezani valutnom klauzulom ne krše zakonske odredbe te da je rast vrijednosti švicarskog franka, valute koja je utjecala na visinu mjesečnih rata, nešto na što banka ne može imati utjecaj.
"S druge strane, od početka smo svjesni problema s kojima su se naši klijenti susreli u otplati kredita i ponudili smo im niz rješenja. Time smo jedna od rijetkih banak u regiji koja je postupila odgovorno prema ovoj grupi klijenata i mnogi su razumjeli našu dobru namjeru te se odlučili za neki od vidova restrukturiranja. I konačno, klijenti moraju razumjeti da njihov dug prema banci neće nestati. Sredstva koja im je banka osigurala i za koja se i sama zadužila također u CHF valuti trebaju biti otplaćena", rekao je direktor Hypo Alpe-Adria-Bank Alexander Picker, navodi se na kraju priopćenja za javnost.

 

bljesak.info

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m