top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Manifest Udruge za poticanje savjesnog informiranja i djelovanja
Srijeda, 15 Travanj 2009 00:37

upsidNedavno je u Zagrebu  osnovana Udruga za poticanje savjesnog informiranja i djelovanja. Osnivači su studenati viših godina humanističkih znanosti, a iz razloga krajnjeg nezadovoljstva stanjem u medijima, politici, Crkvi, institucijama, a posebno stanjem i statusom prosječnih građana prelijepe nam Domovine.

Ciljevi, djelovanje i granice udruge su označeni duhom MANIFESTA koji je objavljen na njihovom blogu i kojeg i ovdje prenosim , a sastavio ga je aktivni član udruge Stipe Odak.
Danas više nije vrijeme Manifesta nego manifestacija, i s tom sviješću počinjem pisati ovaj tekst.

Zasićeni smo pričama, verbalni kolesterol je sve prisutniji, radikali umišljaju da su slobodni, odnosi su usoljeni ili prešećereni, i mentalno tijelo mora reagirati.

Komprimirane misli. SMS, MMF, PMS, SOS, TV, R'n'B, BDP i na kraju EKG na Pi-Pi-Pi.

S tradicijom se sve teže nositi.

Srdžbu mu boginjo pjevaj, U sredini svoga životnoga puta, Vi koji zvukom razasutih rima, Tko je tamo? Odgovori mi!, Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu… I umrije Job umoran od života.

Živimo kao podstanari, a gospodari smo Mreže, spašavamo svijet, a ne znamo promijeniti osigurač. Svi imaju svijet na dlanu, ali još uvijek rijetki peru ruke.

Djeca misle da voda raste u bočici, mame kupuju juhu u vrećici, svi znaju što se pije always, a jabuka može značiti samo Apple. Baš me briga, emajl je postojao prije e-maila, a kad kažem sir uvijek ispadnem glupo.

Kako spojiti fitness centre i atrofiju duha, razlike u volumenu frizure i glave? Zakon spojenih posuda više ne vrijedi. Na snazi su novi, uglavnom svedeni na 2: potrošnju i letargiju, 3 Newtonova je ionako previše za zapamtiti.

Život je jednostavan: inflacija se rješava hiperprodukcijom, nakon prvih slova pišu se prve knjige, tolerancija je rezultat nezainteresiranosti, kreativnost se kompenzira reciklažom. Štednja, Horacije, štednja!

Bojim se vizionara s lećama, boraca s vjetrenjačama koji imaju tvrtku za remont, revolucionara u slobodno vrijeme i generala bez zvjezdica. Grozim se igrača s klupe, „mojih čovjeka“, nepismenih učitelja, Prometeja na odvikavanju, zahrđalih metaka, akrobata na parteru, prijelaznih faza, soka bez šećera, ruke u džepu. Dosta mi je „istočne mudrosti“ i „zapadne filozofije“, visokih nosova i niskih strasti, maminih sinova i tatinih poslova.

Uživajmo u besmislici, braćo i sestre. Wellnes centri stižu i na periferiju, spasit će nas emocionalna inteligencija, za sve drugo tu je Mastercard. U slučaju krize dišite duboko, samopomoć stiže uz pomoć priručnika – svladajte brzim čitanjem, dosegnite kozmičku svijest, očistite karmu, bacite grah, zagrlite majku zemlju i problemi su prošlost – jer vi to zaslužujete.

Pitao tako jednom jednog vrli pitac neki: A kto je ta šta je ta da prostiš, Gdje li je ta, Odakle je ta…

Dok jedni skupljaju plastične boce, a drugi idu na plastične operacije, očito je da je društvo naučilo sve o održivom razvoju.

Potaknite potomke na odgovornost – objasnite im da djeca u Africi nemaju ni omot od Playstationa. Pokažite solidarnost s onima koji stoje u redu za kruh – stanite u red za iPhone. Uostalom, Oprah će već smisliti nešto, a do tad su kolači sasvim dobra alternativa.

Moral radi drugih jednako je vrijedan kao i jogurt radi Njemačke. Lakše ćemo podnijeti laž nego sramotu. Temperaturu liječimo da se ne ugrije soba, ne da nekom bude bolje.

Sanjam društvo… kojem nije svejedno, u kojem pravo znači i obvezu, a čast brigu (ako druge ne razumijete, možda se jednostavno ne trudite dovoljno?). Društvo koje ima veću odgovornost prema istini, bez proklamiranja, bez indoktriniranja, bez malih slova i dodataka. Društvo u kojem mogu biti naglas svoj! Zar niste umorni od imitacija? Niste umorni od imitacija, zar? Umorni od imitacija, zar niste?

- Informacije, izvolite.
- zeto ton anthropon (tražim čovjeka)

Ljudska leđa nisu anatomski prilagođena da budu ljestve! Životi se ne prekidaju nego osmišljavaju! Ako padnem nitko neće mislit da si narastao. Probaj okolo. Kroz jednu točku prolazi bezbroj pravaca. Ima dovoljno mjesta za oboje.

Dopusti mi da budem slab. Možda vučem svoj kriptonit, ali bit ću dobar. Više me odgojilo jedno „nema veze“ nego stotine „nemoj“.

Ima još nade za nas pustolove. Dok se drugi vrte u krug mi igramo ringe-ringe-raja. Okreni se i stani kraj mene. Nemaš vremena? Dođi, prekoračit ćemo Greenwich. Moramo li baš sve ove godine? U džepu će uvijek biti mjesta za još malo praznine. Pogledate ljiljane!

Mehr Licht!

Siguran sam da ulja još ima. Luč je u nama. Približite se, dostajat će! Samo, imajte na umu – i mrak se širi brzinom svjetlosti!

I have a dream!

Martine, probudi se!

Th.
http://upsid.blog.hr

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m