top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Blagoslov obitelji - radostan susret svećenika sa župljanima
Ponedjeljak, 28 Siječanj 2013 08:31

blagoslov obiteljiNedavno je u našim hercegovačkim župama kao i u ostalim župama Crkve u Hrvata - završen blagoslov kuća. Iz vlastitoga iskustva, kao i iz onoga što čujem od drugih svećenika, mogu reći da je to uistinu radostan susret svećenika sa župljanima u njihovim obiteljima. Dirljivo je vidjeti u praksi kako su vjernici, gotovo bez iznimke, uistinu

sretni što svećenik, pa makar i nakratko, navrati u njihovu obitelj, pomoli se s njima i donese svećenički blagoslov. Kada bi bilo više vremena, kada bi svećenik svugdje mogao ostati duže, pola sata, pa i sat, bilo bi još bolje - ali i ovako je lijepo, jer i vjernici i svećenici zbog početka drugoga polugodišta djece u školi, kao i zbog vlastitoga povratka uobičajenim dužnostima i poslovima, ne mogu imati više vremena. Doživjeh neku večer da me mladi bračni par pozvao na "naknadni" blagoslov jer nisu mogli biti kada je svećenik bio u njihovoj zgradi. Kako je bilo navečer, ostadoh s njima puna tri sata. Rekli su, pomalo u šali, pomalo u zbilji: "Odsada ćemo uvijek 'preskočiti' službeni pohod svojoj zgradi i zvati Vas naknadno da opet možemo ostati tri sata s Vama!" E kada bi tako moglo biti sa svim obiteljima...! Nekima je bilo neugodno jer ih je svećenik zatekao na spavanju, drugima je bilo neugodno jer nisu mogli dati svoj prilog u onome iznosu u kojemu bi to željeli - ta kriza je! - ali sve u svemu blagoslov kuća je uistinu blagoslovljeni susret svećenika sa župljanima.


Zašto ovo pišem? Upravo zbog toga što je zadivljujuća ta simbioza svećenika s vjernicima. Unatoč svemu! Unatoč tolikim lažima o Crkvi i svećenicima. Unatoč nezapamćenoj propagandi protiv Crkve i u našemu narodu i nevjerojatnomu sustavnom uvećavanju grijeha svećenika (koji daleko od toga da su bezgrješni!) i medijske kampanje protiv svega što je sveto hrvatskomu čovjeku koji pripada Katoličkoj crkvi, ponosi se tom svojom stoljetnom pripadnosti i unatoč svemu ostaje uza svoju Crkvu.


Upravo u tome kontekstu valja se suočiti i s nedavno objavljenim popisom pučanstva u Republici Hrvatskoj (nadamo se da će se to uskoro ostvariti i u Bosni i Hercegovini). Još uvijek se najveći broj hrvatskoga pučanstva izjašnjava katolicima, što zorno pokazuje da sva propagandna mašinerija hrvatskih medija nije polučila većega uspjeha. A upravo je nevjerojatno i zacijelo jedinstveno u svijetu - kao što nedavno primijeti lucidni kolumnist Milan Ivkošić u Večernjemu listu - da je u Hrvatskoj gotovo 90% pučanstva katolika i Hrvata, a isto toliko novinara usmjereno antihrvatski i antikatolički! Pa ipak se ovaj ponosni narod, koji je svašta proživio tijekom povijesti, kako davnu, tako još više noviju, očito ne da tako lako navući na anticrkvenu i antihrvatsku propagandu koja ga svakodnevno bombardira kako s televizijskih ekrana, tako s novinskih stranica.


Dakako, ono na čemu ustrajno i neprekidno treba raditi jest rast u vjeri. Upravo ono na što čitavi svijet, pa i naš narod, tako snažno poziva papa Benedikt XVI. koji je ovu godinu proglasio Godinom vjere.

 fra Robert Jolić | Naša Ognjišta

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m