top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Svijećnica i Dan posvećenog života
Subota, 02 Veljača 2013 12:56

kalandoraDanas Crkva slavi Svijećnicu, Isusovo prikazanje u hramu, te Dan posvećenog života. Četrdeseti dan nakon Isusova rođenja Marija i Josip prikazali su malog Isusa u jeruzalemskom hramu. Na Istoku kršćani ovaj blagdan nazivaju “Susret“. Isus se susreo preko Šimuna i Ane sa svojim narodom. Naziva se i Svijećnica, jer je taj dan u crkvi blagoslov svijeća i ophod.

To je i Dan Bogu posvećenih osoba. Taj Dan ustanovio je papa blaženi Ivan Pavao II. godine 1997., a prvi put je proslavljen 2. veljače 1998. Biskup mons. dr. Ratko Perić je u jednoj svojoj homiliji posebno naglasio tri motiva koja su navela Papu da uvede Dan Bogu posvećenih osoba: “Prvi je razlog: svečanije slavljenje Gospodina i zahvaljivanje na njegovu daru koji ima mnogostruke karizme i plodove izgradnje duše i zajednice. Hvalu dajmo Gospodinu Bogu našemu! Drugo, ovaj blagdan želi promicati znanje i priznanje posvećena života u narodu Božjem. Bogu posvećena osoba vjernije nasljeđuje onaj oblik života koji je Isus prakticirao za svoga zemaljskoga života: imajući jedinstvenu ljubav prema Bogu, eto djevičanstva, imajući jedinstveno bogatstvo u Bogu, eto siromaštva, imajući jedinstvenu hranu u volji Očevoj, eto posluha! Treće, slika Marije koja u hramu prikazuje Sina Božjeg rječito govori srcima ljudskim koja su prikazala potpuno predanje sebe Gospodinu po zavjetima siromaštva, čistoće i poslušnosti poradi Kraljevstva Božjeg!“ Biskup je završio homiliju riječima: “Mnogi su pozvani. Ali je malen broj onih koji su učinkovito spremni primit ga (Krista) s budnim pametima i srcima. Budimo to mi koji smo toga svjesni i kojima je dano to doživjeti!“. Dobro je da svi mi vjernici, posebno osobe posvećenog života, promisle o svom susretu s Kristom “svjetlom svijeta“! Jesmo li spremi za susrete s Njim? Kako ga susrećemo u euharistiji?


fra Iko Skoko | Vecernji list

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m