top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Putovanje u Svetu Zemlju- kratki dnevnik dojmova
Četvrtak, 28 Ožujak 2013 13:33

jeruzalem copyKako bi skratila vrijeme u zračnoj luci čekajući 4 sata let za Zagreb, a uz to iskoristila trenutak dok doživljaji još nisu splasnuli, a informacije ishlapile, odlučila sam sročiti osam dana provedenih u Svetoj zemlji i zaokružiti ovu priču kao jednu cjelinu koje ću se vrlo rado sjetiti. Naravno, osam dana bilo je malo za vidjeti i saznati sve, bar je malo za sve ono što sam

željela saznati, ali svejedno kao i poslije svakog putovanja neke stvari postanu jasnije i stvorim neku novu percepciju svijeta oko sebe.

jeruzalem
U Jeruzalem smo stigli 27.02. oko 22:00 h. Već ujutro smo počeli razgledavanje na Maslinskoj gori, odakle smo imali pogled na većinski dio grada. Na istoj toj gori nalazi se i židovsko groblje koje glasi kao najskuplje groblje u svijetu. Grob na Maslinskoj gori košta ni više ni manje nego 500 do 600 000 dolara. Razlog zbog kojeg je tako skupo je u u židovskom vjerovanju da će se njihov Mesija ponovno spustiti na zemlju i naravno spustiti će se upravo tu, a oni koji budu zakopani na Maslinskoj gori bit će prvi koje će uskrsnuti.
Od Maslinske gore smo se dalje zaputili do mjesta gdje je Isus plakao za Jeruzalemom, te putem kojim je ulazio u grad jašući na magarcu kada mu je narod iskazivao dobrodošlicu mašući palminim granama. Put se dalje veže i na Isusov Križni put. Dug je približno 1,5 km. Uspinje se sve do Golgote tj. Kalvarije. Samo 2. postaja nije bila dopuštena za razgledavanje, jer od nje nije ostalo ništa te je na tom mjestu sagrađena škola, od ostalih je bar ponešto sačuvano. Pošto smo bili limitirani vremenom taj dan smo vidjeli još dosta toga počevši od mjesta Isusova rođenja, pa sve do njegova groba.
Mjesto njegova rođenja označeno je zvijezdom sa 14 krakova. Svaki od tih krakova predstavlja po jednu generaciju između Davida i Isusa. Nalazi se rekla bih u jednoj uvučenoj špiljici na kojoj je sada izgrađena velika crkva. Unutar te velike crkve izgrađene su i manje crkve, zbog velikog broja religija koje su zastupljene u toj zemlji. Svaka od njih ima svoje sveto mjesto, tako npr. mjesto gdje je bio zabijen križ na kojem je Isus razapet po katoličkom vjerovanju je označeno na jednom dijelu crkve, a već to isto mjesto po vjerovanju grčke ortodoksne crkve je označeno par metara dalje. Tako da je autentičnost tih mjesta i dalje pod velikim upitnikom. U toj istoj crkvi nalaze se i groblja većine djece koje je Herod dao pobiti u vrijeme Isusova rođenja.
Jedna od najvećih atrakcija svakako je i Zid plača. Ime je dobio po tome što Židovi na tom zidu plaču, tj. mole iz dva razloga. Prvi razlog su njihovi grijesi, a drugi je razlog pad dvaju hramova. 2/3 zida bilo je predviđeno i ograđeno za muškarce, a 1/3 je predviđena za žene.  Simbolično smo napisali ceduljice, molitve, imena svojih najbližih i ostavili ih utisnute u šupljinama zida.

vrt

Uslijedio je i Getsemanski vrt, vrt gdje je Isus molio sa svojim učenicima prije nego ga je izdao Juda Iškariotski.  U vrtu se nalazi 8 maslina čija su korijenja stara i preko 2000 godina, a preko autentičnog  kamena  na kojem je Isus klečao i molio tu večer sada je izgrađena crkva. Kamen je naravno sačuvan i ograđen unutar crkve.  
Busom smo se zaputili i do Nazareta, grada gdje je Isus proveo svoje djetinjstvo. Nedaleko od Nazareta nalazi se Kafarnaum,  gdje je Isus živio sa Sv. Petrom i gdje je ozdravio njegovu punicu,  a to je ujedno i grad u kojem je napravio većinu svojih čuda. Odmah do se nalazi i Isusova sinagoga koju smo također imali priliku vidjeti.  
Jedno od mjesta koje me se posebno dojmilo je i Gora blaženstava na kojoj je Isus održao jedno od svojih najpoznatijih propovijedi. Tih osam blaženstava se smatra glavnom poveznicom između raja (Jeruzalema) na zemlji  i raja (Jeruzalema) na nebu. Moram spomenuti i čuvenu rijeku Jordan na kojem se još uvijek odvijaju obredi krštenja. Bilo je hladno taj dan tako da se nitko od nas nije usudio ući u rijeku, zadovoljili smo se samo malom bočicom u koju smo uzeli deci, dva vode iz Jordana, čisto da dio ponesemo sa sobom.

Vraćajući se nazad u hotel prolazili smo kroz pustinju u kojoj je Isus bio 40 dana, baš sad u ovom (preduskrsnom) periodu, samo nešto više od 2000 godina ranije. 

Spuštajući se na -320 m nadmorske visine stigli smo i do Mrtvog mora. To more uistinu liječi i opušta, pogotovo poslije 10 km pretrčanih na jeruzalemskom maratonu. Plutajući na njemu skoro sam i zaboravila na sve uzbrdice s kojima smo se to jutro borili trčeći kroz stari grad u Jeruzalemu.  

sanda
Subota jutro, Šabat, pravo vrijeme da se pozdravimo sa Jeruzalemom i krenemo za Jordan pošto apsolutno ništa ne radi. Šabat je za Židove dan odmora. Počinje petkom u večer i nastavlja se na subotu.  Kad kažem ništa ne radi, naravno postoje i oni Židovi koji se toga doslovno drže. Recimo u djelu gdje su nastanjeni ortodoksni Židovi zabranjen je promet, zabranjeno je paliti bilo što što ima svjetlo (cigare, bojler, tv, itd.). Cijelo vrijeme provedeno u Svetoj zemlji mogla se osjetiti i blaga napetost zbog cijele situacije koja je i sada aktualna. Jeruzalem je znana kao zemlja posjeda dvostruka mira, a Mir nikako nije riječ kojom bi se mogla opisati. Religijske i kulturne razlike su svakako doprinjele situaciji kakva je sad, pri tom ne govorim samo o neslaganju između Palestinaca i Izraelaca, razlike su itekako velike i između npr. samih Židova. Jedan od razloga je i sami taj što je ortodoksnim Židovima jedina preokupacija ,od njihove 5. godine pa sve do smrti, proučavanje svete knjige. To je jedino što rade cijeli svoj život. Žive od državnog proračuna, žene u obitelji se brinu za njih, za djecu (kojih je minimalno 6 u obitelji) i za kućanstvo, a neke čak rade kako bi ih uzdržavali. Sve to nebi bilo toliko loše da Izraelske vlasti ne inzistiraju na tome  da vojnu obuku pohađaju kako momci u dobi od 15 do 18 godina, tako i djevojke u dobi od 16 do 18 godina. Naravno sama ta nepravda što vojni rok zaobilazi ortodoksne Židove dovelo je do zategnutih odnosa i između njih samih.

Ostala 4 dana bila su predviđena za obilazak Jordana, preko Ammana, pustinje Wadi Rum, mount Nebo odakle je Mojsiju pokazana Sveta zemlja, pa sve do čuvene Petre, napuštenog grada, koja je od 2007. godine ubrojena u jedan od „novih“ sedam svjetskih čuda.

sanda

hum.ba | Mi Media

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m