top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Fra Dado Milas: "Bog skrivenog lica"
Ponedjeljak, 20 Svibanj 2013 08:44

milasObično ga se prikazivalo kao starca s dugom sijedom bradom, koji je običnom promatraču više ulijevao strahopoštovanje nego li povjerenje. Prikaz Sina jest zapravo najrasprostranjenija slika u povijesti umjetnosti: i maleno će dijete bez ikakvih problema sebi predočiti lik Isusa Krista, druge božanske osobe.

Potpuno je drugačija situacija s trećom božanskom osobom, s Duhom Svetim. Zaista je čudno kako nitko nije uspio oslikati ili oblikovati lik koji bi personificirao Duha Svetoga. Ako je, kojim slučajem, bilo nekakvih pokušaja, prošli su više-manje nezapaženo. Veliki Tizian nije imao većih poteškoća prikazati Oca i Sina kao dva ljudska lika koja izazivaju strahopoštovanje. No, za Treću osobu Presvetog Trojstva nije mu preostalo ništa drugo nego, između Oca i Sina, dodati malešnu golubicu. Dakle, Duh Sveti bez ljudskog lika. Bog bez lica ili, točnije rečeno, Bog skrivenog lica.

 

Sam je blagdan Duhova, gledajući ga očima današnjeg vremena, bezličan i teško shvatljiv. Ako ga usporedimo s božićnom romantikom i dramom Velikog tjedna, ovaj je blagdan bez emocija. No, blagdan Duhova ne slavimo kao događaj koji se dogodio nekad davno, nego kao blagdan doživljaja onog "skrivenog" Boga - Duha Svetoga. Govoriti danas o Duhu Svetome znači razmišljati o sebi, o vlastitom proljeću.

Pozvani smo, naime, skoro ateistički vjerovati u Boga kako bismo se osposobili za "prazninu" te se u stavu "nedostatka i odsutnosti" nadati kako bi "skriveni" Bog našao još slobodnog prostora kod nas i u nama, gdje bi se mogao nastaniti i obnoviti i nas i lice Zemlje. Učenici su se bili zatvorili. Boje se. Ne znaju što ih čeka. Hoće li završiti kao i Učitelj? Isus dolazi i govori im: "Mir vama!" Kristov "mir vama" nije samo dobra želja nego i najveći dar Uskrsnuloga. Nije to bio mir spokoja i tišine, nego mir nade i odvažnosti.

Evanđelist snažno suprotstavlja strah kao najdublju dimenziju ljudske nemoći i mir kao dar Uskrsnulog koji raspiruje svaki strah. Zatvorena vrata o kojima se govori u Evanđelju, nisu znak sigurnosti već simbol zatvorenosti učenika u njihovoj nemoći. Kristov mir im pomaže napustiti ukočenost i mrtvilo, napustiti strah i egoizam. Taj jedinstveni mir, hebrejski šalom, nije samo odsutnost nemira nego je unutrašnja punina, duhovno blagostanje koje se prelijeva i u međuljudske odnose.

 

Nasuprot evanđeoskom miru koji je, usput rečeno, itekako realan, mi danas imamo situaciju u kojoj smo zabranili nadu i protjerali je u ilegalu. Raspršili su se snovi prosvjetiteljstva o radikalnoj promjeni ljudskog roda. Kulturni pesimizam je zavladao cijelim društvom. U našem gradu raste nasilje, širi se upotreba narkotika i ostalih opijata koji ne rješavaju stanje nego ga maskiraju, povećava se ionako drastična razlika između bogatih i siromašnih. Zahvaljujući zabrani nade koja može proizvesti evanđeoski mir, oslabilo je vjerovanje da mi možemo učiniti naše društvo i naš svijet boljim.

Mir, koji donosi vjeru i pouzdanje, a ne naviku i kalkuliranje, jest hod angažiranog nepopravljivog optimista, i kroz životne praznine... U takvom "prostoru" omogućuje se dolazak i djelovanje Duha Svetoga, u nama i po nama. Kroz prazninu stječemo hrabrost i samopouzdanje kako bismo mogli hoditi novim putem i s novim licem. Da bi Crkva danas mogla ispuniti svoje poslanje, ona ne smije skrivati svoje promašaje, svoju nesnalažljivost, svoj strah i svoju zatvorenost nego se otvoriti Duhu. Evanđeoski odlomci koji opisuju događaje vezane uz Isusovo uskrsnuće i sve ono što se događalo nakon toga žele naglasiti kao najveću slijedeću činjenicu: Isus želi sve svoje vjernike ispuniti darom Duha Svetoga koji će ih od sada nadahnjivati i voditi. Puni Duha Svetoga oni će postati sposobni da mogu davati svjedočanstvo za Isusa Krista i širiti ovim svijetom navještaj spasenja.

Trebamo uvijek imati na umu da uskrsna vjera nije jeftina utjeha nit iluzorno uzdizanje iznad patnje ovog života, već put i sredstvo preobražaja patnje i stradanja te, na koncu, i same smrti.

 

Fra Dado Milas | HERCEGOVINA.info

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m