top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Stiglo je klimatološko ljeto, ali se i dalje puše na hladno
Četvrtak, 06 Lipanj 2013 06:34

altProljeće je započelo kišom, klimatološko ljeto također. I snijegom na malo višim razinama. Mnogi su se sjetili stare “provale”: Jednog dana kiša je padala dva dana! Temperature na jugu su pale, ali zato je zagrijalo na sjevernoj strani, čak i u Laponiji, pa možda Djed Mraz krene južnije pola godine ranije.

Ne pomaže ni NATO-ov kišobran. A kad je dvoentitetska BiH u pitanju, aktualizira se izreka Alfreda Hitchcocka: “Kišobran je pokrivalo za jedno, a tuš za dvoje!” Pa iz RS-a stižu vijesti kako će ovaj entitet glasovati oko ulaska čitave BiH pod NATO-ov kišobran. BiH je sastavljena, odnosno rastavljena od dva entiteta, a pokazalo se da tako uređenje dovodi do uneređenje. Tko god pokuša državu tako urediti, automatski je uneredi. E, sad neki nastoje tako u(ne)rediti i Mostar. Čujemo kako iz međunarodne zajednice stižu neke nove polazne osnove za Mostar, ali bojimo se da će i one biti prolazne, a možda budu i zalazne, odnosno odlazne. Čudimo se da predstavnici međunarodne zajednice ne znaju kako se uređuju jedinice lokalne zajednice. Pa je Mostar u kolapsu, u nogometnom Mostaru zabranjuju se i nogometne utakmice. A dovoljno je samo poštovati odluku suda, u kojoj izrijekom stoji da se Mostar treba urediti kao i drugi gradovi u BiH. A ne unerediti. Ili će i dalje vrijediti ona “legendarna” izjava Josipa Broza: “Ta nećemo se držati zakona k’o pijani plota!”

U BiH, državi triju konstitutivnih naroda, postoje dva entiteta u kojima po jedan narod ima golemu većinu, a sudi se trećemu ravnopravnom narodu čiji su predstavnici navodno pomišljali na entitet koji bi im jamčio tu ravnopravnost. Kardinal Puljić kazao je kako je jednom narodu praktički dopušteno odcjepljenje, a drugoga se kažnjava za navodnu pomisao na takvo nešto.

Hrvatske predstavnike optužuje se i prvostupanjski osuđuje za zločinački pothvat, a mnogi analitičari složit će se s konstatacijom da se radilo o hrabrom pokretu protiv zločinačkog pokreta. Recentni povjesničari ustvrdit će kako BiH bez Herceg Bosne i HVO-a ne bi postojala, a pitanje je kako bi prošla i Hrvatska. Neki su u Sarajevu brzo zaboravili tko je skrbio o prognanim Bošnjacima, preko koga je išlo naoružanje, tko je svojim glasovima omogućio samostalnost BiH, tko spriječio nove Srebrenice… No, nakon kiše dolazi sunce pa bi moglo malo ogrijati i BiH, ne samo u klimatskom pogledu. BiH kao ozebla sunca čeka zatopljenje odnosa i na političkoj sceni, ali i dalje se puše na hladno. Jedni i dalje u Parlamentu parlaju jedno, u Vladi govore drugo, a na terenu stoto. Pokušavaju nešto što je uspjelo samo Chucku Norrisu – upaliti vatru trljajući dvije kocke leda! Krupne, krucijalne stvari u BiH opće ne vide, a bakću se beznačajnim sitnicama.

Te i slične političke strukture računaju da će EU doći u BiH ako BiH ne može u EU. Ako neće Muhamed brdu, hoće brdo Muhamedu. Mnogi koji naivno očekuju da BiH neće ostati pusti otok Europi, ili biti vlastiti Goli otok, sliče onoj tetki kad je posjetila nećaka u Crnoj Gori, koji je stanovao na trećem katu. Tetka je došla pred zgradu, a nećak je bio na balkonu. Tetka viknu:

- Hoću li morati stepenicama?

- Jok, no će zgrada da čučne – uzvrati nećak.

Neki opet računaju da će s Europom moći lako i jednostavno, onako “od šege”. Slično Muji koji se našao na graničnom prijelazu. Granični policajac ga upita:

- Imate li cigarete, alkohol?

- Hvala, imam sve – zahvali Mujo.

Bilo kako bilo ili crno, BiH iz tigrove kože ne može. A još manje može ako je pokušavaju obojiti u zebru – bez treće boje. Iako je i vrapcima jasno da su dvoentitetske države neodržive, da je za BiH rješenje tronožac, ta toliko važna treća noga, a bh. Hrvati nemaju ništa ni protiv četiri. BiH može biti i jedinstvena, sastavljena od tri i više dijelova, a od dva dijela može biti samo rastavljena. Ovakva BiH je kao bicikl, može stajati uspravno samo dok se “pedala”. Sve u vezi s tim podsjeća na aforizam Danka Ivšinovića, novog člana Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne: “Nemam ništa protiv braka između dvije žene ako će usvojiti mene”!

Frano Vukoja | Večernji list

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m