top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Poniženje 111 - Žrtveni jarci su ponovno Hrvati u BiH
Četvrtak, 06 Lipanj 2013 13:42

hag presudaPoznato je da povijest pišu pobjednici i da je istina tek jedan od elemenata koji u nju biva utkan u onolikoj mjeri koliko to dopuste pobjednički autori. Tri točke koje su u Daytonu stavljene 1995., okončavši krvoproliće u Bosni i Hercegovini, stvorile su mnoštvo upitnika i zbunjene narodne mase koje nastoje preživjeti u vremenu sveopće

ekonomske krize. Pobjednika, a ni poraženih, službeno, nije bilo. No, poraće koje je uslijedilo pokazalo je kako su najveću cijenu platili bh. Hrvati koji su iz pozicije konstitutivnog naroda svedeni na manjinu, te svakodnevno doživljavaju različita poniženja. Postupci bjelosvjetskih moćnika prema najmalobrojnijem narodu u ovoj zemlji, nerijetko govore ono što i Mažuranićev Smail-aga: „Ko da strepi mrki vuče s planinskoga gladna miša.“ Takav tretman prikazan je i 29. svibnja u prvostupanjskoj presudi Haaškoga suda hrvatskoj bh. šestorki.

Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Bruno Stojić, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić su nakon sudskog maratona – najdužeg u povijesti tribunala – nepravomoćno proglašeni krivima i dobili ukupno 111 godina zatvora. Zajedno s njima, kao članovi „udruženog zločinačkog pothvata“ koji je za cilj imao progon nehrvata, stvaranje samostalne hrvatske države na tlu BiH ili njezino pripojenje Republici Hrvatskoj, de facto su osuđeni i: prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, ratni ministar obrane Gojko Šušak, zatim načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Janko Bobetko te predsjednik Hrvatske zajednice, odnosno Hrvatske Republike Herceg-Bosne Mate Boban. Također je rečeno da je vođen „međunarodni sukob“, čime je Republika Hrvatska proglašena agresorom na BiH.

Tijekom obrazloženja presude, sudac Jean-Claude Antonetti je, između ostaloga, opisivao zločine koje su počinili pripadnici HVO-a, navodio broj žrtava te je napomenuo i nečovječno postupanje sa zatočenim muslimanima. (Prema njegovim riječima, Vijeće je utvrdilo da su u jednom logoru zatočenici morali jesti „neopranim priborom“). Također je rekao da je HVO iseljavao, dobrovoljno ili uz primjenu sile, i Hrvate iz Središnje Bosne smještajući ih na zamišljeni hrvatski teritorij odakle su već protjerali muslimane. Sve to su smislili Tuđman i Boban još u prosincu 1991., a udruženi zločinački pothvat započeli su sredinom siječnja 1993., kako smatraju haaški sudci.

No, oni koji iole poznaju što se događalo 90-ih godina na prostoru BiH, znat će kako tu nešto ne štima. Jednostavno, narod bi rekao: nema logike! Najprije, za suverenu BiH na referendumu 29. veljače i 1. ožujka 1992. glasovali su i Hrvati. Zašto bi ju, onda, za manje od godinu dana htjeli dijeliti? Zatim, oružje za obranu BiH, i muslimanskoj strani stizalo je preko Hrvatske (preko Srbije sigurno nije!), a istim su putem iz islamskih zemalja došli i mudžahedini. Ako su Hrvati već splanili ratovati protiv muslimana, zašto bi ih naoružavali i puštali da dolaze fanatici koji će se za njih boriti? Valjda nisu mislili da će oni s pjesmom otići iz svojih domova radujući se stvaranju velike Hrvatske? Naposljetku, kako to da je Tuđman zajedno sa svojom „ekipom“, opet, u samo godinu dana odustao od zločinačkog pothvata, i to u trenutku kada su Hrvati bili u stanju tijek rata preokrenuti u svoju korist budući da je muslimanska strana bila vojno-logistički na izmaku snaga? Zašto je onda potpisao najprije vojni sporazum u Splitu 12. ožujka 1994. te Vašingtonski sporazum šest dana poslije kada je stvorena Federacija BiH između bošnjačke i hrvatske strane? Podsjećanja radi, dio Vašingtonskog sporazuma jest i uspostavljanje konfederacije između Federacije BiH i Republike Hrvatske, što nikada nije zaživjelo.

Uzimajući „zdravo za gotovo“ broj žrtava i raznovrsnost zločina koje su stvarno počinile snage HVO-a, jedino logično što se može kazati jest da je ovo jedna nebulozna presuda kojom zapadnjačka (američka) politika pokazuje kako nije protiv muslimana. Žrtveni jarci su ponovno Hrvati u BiH koji imaju tu nesreću da se ovakvom razvoju situacije raduje i dio hrvatske javnosti, uključujući vladajuću neokomunističku kliku kojoj je ideološko razračunavanje s Tuđmanom i „njegovim nasljeđem“ važnije od istine. Činjenice govore da su Hrvati činili zločine nad Bošnjacima muslimanima – i za to odgovorni trebaju snositi posljedice, ali također je neosporno da su Hrvati stradavali (u postotcima gledano, još i gore od Bošnjaka), trunuli u logorima i muslimanskom rukom bivali protjerani sa svojih ognjišta – no koga za to briga: „Ko da strepi mrki vuče s planinskoga gladna miša.“ Očito je ovakva presuda Poniženje 111 koje će bh. Hrvati oćutjeti razaznavajući da ima istine u riječima velikoga Lava Tolstoja: „Ne boj se poniženja ako ga znaš prihvatiti mirno: ono će se često nadoknaditi duhovnim vrijednostima koje su s njim povezane.“


Josip Vajdner | Katolički tjednik

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m