top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #‘Eronetov’ signal prazni račune u pograničnim naseljima
Srijeda, 18 Siječanj 2012 13:26
kasce_eronetStanovnici nekoliko vrgoračkih sela uz državnu granicu s BiH već duže vrijeme muku muče kako uhvatiti signal hrvatskih mobilnih operatora. Problemi su se pojavili nakon što je bosanskohercegovački operator Eronet odlučio postaviti odašiljače - Metković, odnosno Veliki Prolog-Mali Prolog, stalno su u roamingu ili su nedostupni za druge korisnike.

Situacija je posebno teška u Stiljima i Kašču, gdje praktički pedesetak kućanstava nema signala na svojim mobitelima.

Inženjeri HT-a stigli, ali odašiljač nije postavljen

- Jednostavno, ovo se više ne može trpjeti! Dok Eronet nije postavio svoje repetitore, imali smo neki signal, bio je loš, jedna-dvije crte, a sad ga nema nikako. Neki od susjeda imali su pretplate, ali kad su vidjeli koliki im računi stižu zbog roaminga, odlučili su odmah raskinuti ugovore.

U međuvremenu počeli su stizati ljudima veliki računi za telefone, u prosjeku od 600 do 1000 kuna, a sve zbog čestih poziva prema mobitelima. Može se reći da se tri četvrtine telefonskih poziva odnosi na one prema mobitelima.

Prije nekoliko godina poslali smo dopis Mjesnog odbora na adresu HT-a i upozorili na ovaj problem. Treba istaknuti kako su oni brzo reagirali i poslali inženjere da pronađu najbolju lokaciju, međutim odašiljač nikada nije postavljen, tako se naša agonija nastavila – požalio se Mario Barać. Kad je dio mještana vidio da je vrag odnio šalu.

- Ma, ne isplati se imati mobitel s hrvatskim brojem jer vam bon ode nakon nekoliko poziva, a poruka dođe 2,42 kune. To je strašno. Da biste uhvatili Vip ili Cronet, treba prijeći tri kilometra, zato je moj otac uzeo pozivni broj 063, odnosno Eronetovu karticu, a jedan susjed pretplatu djeci na Eronetov bežični internet.

Susjedima iz Mijaca upornost se isplatila

- Možda zvuči žalosno, ali činjenica je da je u ovom kraju jači signal Mobisa, mobilnog operatera iz Republike Srpske, nego onaj Vipa ili Croneta. Kako bismo konačno riješili ovaj apsurd, ništa nam ne preostaje nego moliti nadležne u spomenutim telekomunikacijskim tvrtkama da postave jedan odašiljač negdje između Stilja i Kašča kako bi i mještani krajnjega dijela Stilja, odnosno Maršići, Beusi i Kolaci, napokon dobili signal – istaknuo je Mladen Filipović.

Okupljeni mještani uputili su apel navedenim telefonskim operatorima da im iziđu u susret i postave repetitor, kao i Gradu Vrgorcu te nadležnim državnim agencijama da im pomognu pri rješavanja ovog složenog problema.

Da rješenje postoji i za ovu situaciju, pokazali su mještani Mijaca.
– Inzistirali smo, bili uporni, a to je poslije urodilo plodom jer je postavljen mali odašiljač na Poštu. No, i sad je u nekim dijelovima mjesta jači Eronetov signal, pa bi bilo dobro da se postavi malo jači i moderniji odašiljač kako bismo mogli koristiti i bežični internet – veli Stanko Opačak.

HT: Mrežu tražite - ručno

U Hrvatskom telekomu ističu kako signal koji prelazi državnu granicu nije nikakva novost u pograničnom području. No, upravo zbog toga je uspostavljena procedura ograničenja frekvencije i razine signala u pograničnom prostoru kroz preporuke CEPT-a.

- Dopušteno je da signal prelazi granicu do određene dubine i s određenom snagom. Što se tiče konkretnog slučaja, odnosno mjesta Stilja, u ovoj godini planiramo postavljanje dodatne opreme kako bi se na navedenom području kvalitetnije pokrili signalom. A do tada preporučamo korisnicima postavku “ručno traženje mreže”, kazali su nam u Odjelu za odnose s javnošću HT-a.

Mate Primorac | slobodnadalmacija.hr
Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m