top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #U općini Grude pojavili se vukovi
Subota, 18 Veljača 2012 10:19
vukovi_snigGodina kakvu Grude ne pamte, donijela je najveći snijeg u povijesti ove općine. Najstariji mještani kroz maglu se prisjećaju ratnih 40 - ih godina i sredine dvadesetog stoljeća, kada je u Grudama bilo više snijega, no priznaju da je ovaj srušio sve rekorde. Zanimljiva je činjenica da kiše nije bilo mjesecima, što je dodatno pogodovalo snijegu.

Ipak nije samo snijeg postao glavna tema općine Grude, već i vukovi za koje mještani tvrde da su ih vidjeli. Procurile su informacije da su se vukovi s Drinovačkog brda spustili u dijelove zaseoka Kamenice, Gradina, Kundidi i Ploca. Znali smo da na Drinovačkom Brdu žive vrijedni i sposobni ljudi koji nas često kontaktiraju, ali da tu žive vukovi koji se spuštaju među narod, za to ipak nismo čuli. Da bismo provjerili tu informaciju kontaktirali smo Boju Vrdoljaka, vlasnika kioska u Drinovcima koji živi na Drinovačkom Brdu, koji nas uvijek uspije nasmijati. - Priča se svašta, ali ja u susjedstvu ni u blizini Drinovačkog Brda nisam ništa vidio. Bojo nam spominje zaseoke koje smo spomenuli u tekstu, pa mi nastavljamo dalje tragati za informacijama.

Pisali smo nedavno kako je među ovce u vlasništvu Mile Miloš u naselju Crljena Jama ušetao čopor vukova. Mila je ostala bez ovaca, a tada nam je potvrđeno da se najvjerojatnije radi o čoporu biokovskih vukova, koji zalaze u ove prostore Hercegovine i Dalmacije. Stara je izreka "gdje ima dima, ima i vatre", a s obzirom da je nestašica hrane, a višak snijega, ne čudi što su životinje gladne. U Plocima razgovaramo s Franciskom Alerić. - Cesta je bila neprohodna jedno vrijeme, i lovci koji su prolazili vidjeli su vučje tragove koje smo i mi zamijetili, govori nam ova iskrena djevojka.

Uistinu, dok smo gledali ovaj prekrasni krajolik koji u ovoj zimskoj idili izgleda još ljepše, razmišljali smo o mogućnosti pojavljivanja divljih životinjskih vrsta. Javio nam se i iskusni lovac Jure Tomas koji nam je rekao da se danas sastaje ekipa lovaca koji će pokušati ući u trag vukovima. Posljednji kojega smo kontaktirali bio je lovočuvar Ivan Tomas, koji nam je detaljno objasnio trenutnu situaciju. - Na terenu su primijećena dva čopora vukova, i kreću se na granici s Hrvatskom, te na našem području. U jednom čoporu minimalno je 10 komada, a javili su se mnogi koji su nam otkrili da su vidjeli vukove blizu kuća. Snijeg je velik i teško je u ovakvim uvjetima krenuti u intenzivniju potragu, ali mi ćemo ipak organizirati ekipe i učiniti što možemo da vukovi nikome ne nanesu štetu.

Pozdravljajući se s Ivanom Tomasom i primjećujući njegovu angažiranost u poslu, zaključili smo da je vukove glad natjerala da se pojave među ljudima. Stručnjaci u BiH upozoravaju na pse lutalice koji su osobito opasni u čoporu, a što reći na gladne vukove koji organizirano traže plijen. Narodna izreka kaže "vuk ne vije što je mesa gladan, nego vije da družinu svije". Biokovski vukovi koji obitavaju ovim područjima svoju družinu već imaju...

Večernji list | boboska.com
Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m