top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #U Orahu pod snijegom zarobljeno 80 tisuća jagoda
Petak, 24 Veljača 2012 07:33
snig_jagodePod teretom snijega u Orahu pokraj Vrgorca urušilo se više od 60 plastenika u kojima su bile zasađene jagode, a od toga se četrdeset nalazi u vlasništvu Zdravka Šarića, Mate Polića, Ante Vujičića i Zlatana Vujičića. Ovim proizvođačima jagoda mrak je pao na oči. Sve što su u posljednjih 15 godina mukotrpnim radom stekli, propalo je za jednu noć. Inače, u ovom vrgoračkom selu gotovo svaka obitelj sadi jagode, a oni veći proizvođači kao što su naši sugovornici imaju plasteničku proizvodnju.

Zlatan Vujičić, Mate Polić i Ante Vujičić: Zbog velikog snijega i leda, upitno je što će biti i sa sadnicama jagoda  - Tuga, užas, ne znam što bih vam rekao. Za deset godina nećemo se oporaviti od ove prirodne katastrofe. Nekako smo se borili sa snijegom dok je on bio visok oko 50 cm, ložili smo vatru i rušili ga s najlona do dva sata ujutro. Međutim, kad je on i dalje nastavio padati, sve što smo poduzimali bilo je beskorisno, u jednom trenutku gledali smo samo da spasimo živu glavu kad su konstrukcije počele popuštati – kaže Mate Polić. Danas je u ovim plastenicima zarobljeno oko 80 tisuća jagoda, što će se vjerojatno odraziti i na tržište.
Povjerenstvo za štete
- Dosadašnjih godina naše jagode iz plastenika već bi se sredinom travnja mogle naći po dućanima i tržnicama diljem Hrvatske. Međutim, ove godine ako jagode dospiju do sredine svibnja, bit ćemo sretni. No, zbog tog kašnjenja u sazrijevanju plodova svaki od nas izgubit će u prosjeku između 40 i 50 tisuća kuna, a to je danas veliki novac. Isto tako upitno je što će biti sa sadnicama jagoda jer se tri jutra zaredom temperatura spuštala do minus 18 Celzijevih stupnjeva.

Ukupna šteta na plastenicima je oko pola milijuna kuna, a to je bez rada, trebat će nam oko mjesec dana, kad se snijeg povuče, da bismo sve vratili u normalno stanje. Mi se bez pomoći Vlade, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Vrgorca ne možemo oporaviti, zato molimo župana Antu Sanadera da proglasi elementarnu nepogodu - veli Ante Vujičić.

Stoga poljoprivrednici s nestrpljenjem očekuju dolazak Gradskog povjerenstva za procjenu štete.

- Nikad nikakav poticaj za jagode nismo dobili od države kao ni od Grada Vrgorca, iako su jedno vrijeme gradski čelnici obećavali poticaj od 30 lipa po sadnici. No, sad nam je uistinu potrebna pomoć jer smo praktički svi na koljenima. S obzirom na situaciju molimo nadležna povjerenstva da što prije iziđu na teren i utvrde štetu. Sigurno će biti i onih koji će pokušati prijaviti lažne štete kao i dosadašnjih godina. Zbog toga članovi komisije moraju sve dobro provjeriti i izići na svaku njivu - zaključio je Zlatan Vujičić.

Nedavno je prema ocjenama relevantnih institucija vrgoračka jagoda dobila još jedno priznanje - proglašena najkvalitetnijom u Hrvatskoj.

Mate Primorac | Slobodna Dalmacija
Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m