top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #U svečanoj loži preminuo Trpimir Rebac, pomoćnik ministra obrane BiH
Utorak, 29 Svibanj 2012 11:35
vojna_vjezbaPomoćnik ministra za nabavu i logistiku Ministarstva obrane BiH Trpimir Rebac (1952.) preminuo je jučer u svečanoj loži u vojarni “Božan Šimović” u Čapljini na početku međunarodne vojne vježbe “Zajednički otpor 2012”. Samo nekoliko minuta prije početka svečanog otvaranja ceremonije Rebac je doživio, pretpostavlja se, srčani udar. U pomoć su odmah priskočili djelatnici Doma zdravlja Čapljina i pripadnici Obrambenog instituta SAD-a za medicinske operacije, koji su pristupili reanimaciji.

Reanimirali ga sat vremena


Kako nam je naš list kazao dr. Danijel Mandrapa, dežurni liječnik Doma zdravlja Čapljina koji je bio na mjestu događaja, Rebac je odjednom pao. U tom trenutku se nalazio u svečanoj loži, donekle zaštićen od jakog sunca i relativno visoke temperature koja je vladala vani.
-Na osnovu onog što smo mogli vidjeti ustanovili smo tri dijagnoze. Pacijent je pao u rest. Uradili smo reanimaciju na mjestu događaja i uspjeli smo ga stabilizirati. Tad smo ga smjestili u vozilo hitne pomoći i tu je ponovno pao u rest, kazao je za naš list dr. Mandrapa. Liječnici su učinili sve što su mogli kako bi spasili Repca, reanimacija u vozilu hitne pomoći trajala je gotovo sat vremena, ali nažalost bezuspješno. Još uvijek nije sigurno od čega je Rebac preminuo, no pretpostavljaj se kako je riječ o jakom srčanom udaru.
Mr. Trpimir Rebac rođen je 18. listopada 1952. upravo u Čapljini, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Školovanje je nastavio na Strojarskom fakultetu Sveučilišta “Džemal Bijedić” u Mostaru i postdiplomske studije na Strojarskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Tijekom svoje profesionalne karijere radio je u Tvornici motora “Famos” Sarajevo, Tvornici dijelova u Ljubuškom, Zrakoplovnoj bazi u Mostaru, a od travnja 1997. godine radio je u Sektoru logistike Federalnog ministarstva obrane. Od 1. kolovoza 2008. radio je kao pomoćnik ministra obrane BiH za nabavu i logistiku. Smrt ga je zatekla dok je obavljao službenu dužnost na otvaranju vježbe “Zajednički otpor 2012”, koja će se održavati u Čapljini i Bileći do 7. lipnja.

Reagiranje u krizama


Zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš, brigadir Robert Marx ispred Američkog zapovjedništva za Europu (USEUCOM) i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović obratili su se jučer sudionicima vježbe, pojasnili detalje vježbe te predstavili plan i program rada, naglasivši važnost ove zahtjevne vježbe s ovolikim brojem sudionika koja se odvija baš na području BiH. Naime, ova vježba okupit će oko 850 sudionika iz Oružanih snaga BiH i drugih državnih, entitetskih i lokalnih institucija i agencija u BiH, ali i pripadnike Oružanih snaga Srbije, Makedonije, Hrvatske, Albanije i Austrije. Cilj je testirati i usavršiti izuzetno složen sustav reagiranja u kriznim situacijama, među njima i zadatke potpore civilnim strukturama za vrijeme prirodnih katastrofa i drugih nesreća.
Na rasporedu su i Medicinske vježbe, nakon čega slijede Sportsko-kulturni dani. Tijekom vježbe će se, primjerice, verificirati taktička interoperabilnost timova iz BiH, a osoblje Obrambenog instituta SAD-a za medicinske operacije pružit će obuku za članove nekoliko nacija koje će radit zajedno s američkim marincima.

Predrag Zvijerac | dnevni-list.ba
Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m