top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Međugorje: 31 godina molitve
Ponedjeljak, 25 Lipanj 2012 11:09
hodnja_mira_12Proslava trideset i prve obljetnice Gospina ukazanja u Međugorju započela je jučer ujutro, na blagdan sv. Ivana Krstitelja, 21. po redu, hodnjom mira od samostana sv. Ante na Humcu do župne crkve sv. Jakova u Međugorju.

Molitva i pjesma

Prije polaska s Humca, dobrodošlicu i pozdrav hodočasnicima uputio je fra Velimir Mandić, tamošnji gvardijan ovim riječima: “Svaki naš hod ove vrste samo je podsjetnik na naš hod prema vječnosti...” Više tisuća hodočasnika sa svih strana svijeta tri i pol sata je pješačilo, molilo i pjevalo u čast Kraljici Mira, a cijelim putem na čelu kolone nošen je križ. Hodočasničke skupine nosile su i brojne Gospine slike i kipove, zastave svojih zemalja i gradova. Među mnoštvom koje je po jakom suncu hodilo petnaestak kilometara bili su i brojni svećenici predvođeni međugorskim franjevcima fra Marinkom Šakotom i fra Slavenom Brekalom. Kad je kolona stigla ispred župne crkve sv. Jakova zaorilo se “O Isuse, klanjam ti se. Aleluja, Aleluja“ Završnom obredu blagoslova s Presvetim pridružili su se i hodočasnici pristigli iz domovine i inozemstva. Blagoslov s Presvetim Oltarskim sakramentom svima nazočnima je udijelio fra Miljenko Šteko. Jučer su se održavale mise cijeli dan, a navečer svečanu večernju misu predvodio je fra Ivan Dugandžić, umirovljeni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i najpoznatiji hrvatski bibličar. Ipak, najsvečanije će biti danas na samu obljetnicu ukazanja, kada se očekuje da će u međugorskom svetištu boraviti izuzetno velik broj vjernika sa svih kontinenata. Iz Župnog ureda Medjugorje mole vozače koji će na obljetnicu prometovati danas cestama Hercegovine da budu pozorni glede pješaka hodočasnika,

Petnaest jezika

Danas će se svete mise slaviti na petnaestak svjetskih jezika, a tijekom cijeloga dana vjernici svih jezičnih skupina imat će prigodu za sakrament pomirenja. Svete mise na hrvatskom jeziku danas će se slaviti u 5, 6, 7, 8, 9, 11 i 16 sati. Večerašnja glavna svečanost obilježavanja 31. obljetnice Gospinih ukazanja u Međugorju počet će molitvom krunice u 18 sati i nastaviti središnjom večernjom svetom misom, koju će u 19 sati na vanjskom oltaru predstaviti fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. S obzirom da je to središnji događaj, očekuje se da će na toj svetoj misi, koja će se kao i svake godine, simultano prevoditi na dvadesetak svjetskih jezika, biti nazočno između 80 do 100 tisuća vjernika. Nakon večerašnje svete mise objavit će se i najnovija Gospina poruka.
Marijan Sivrić, Mile Pavlović | vecernji.ba
Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m