top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #NAJAVA: 2. Posuški Kamendani
Srijeda, 08 Kolovoz 2012 17:30
kamndaniU organizaciji Turističke zajednice županije Zapadnohercegovačke –podružnice  Posušje,  po drugi  put se  organizira jedinstvena manifestacija pod nazivom „Posuški Kamendani“ . Ove godine manifestacija će trajati dva dana , 11.08. subota i 12.08. nedjelja.

Smisao i cilj ove  originalne, i nazivom i sadržajem,  manifestacije je predstavljanje odnosa hercegovačkog čovjeka prema ovome prirodnome materijalu kao i suživota sa njime. Poznata je činjenica da se kamen kod nas kroz povijest koristio kao nezamjenjiv i bogomdan materijal, da se sa kamenom rađalo, živjelo i umiralo. Posuški i hercegovački klesari su nadaleko poznati kao vrsni majstori, koji su svoja kamena remek djela ostavljali na mnogim mjestima u svome kraju i široj okolici. Poznate su i mnoge  kvalitetne posuške i hercegovačke vrste kamena, te su  priznate  kao jedne od najljepših i najkvalitetnijih materijala u građevini i arhitekturi.

Posuški kamendani imaju za cilj probuditi u našim ljudima, pogotovo mladima,  još veći interes za kamenom, predstaviti široj javnosti sve vrste djela kojima je tema bila kamen, bilo to  neko isklesano djelo, naslikana slika ili fotografije kamena i kamenih građevina.

Ovome u prilog ide i činjenica da na jesen otpočinje sa radom kamenoklesarska škola, odnosno jedan odjel,  u sklopu srednje strukovne škole u Posušju. Kako su nam rekli u školi prijavljeno je već dovoljno učenika i posljednje prijave su u tijeku.

Sama ideja za  Kamendane je dobila vrhunske ocjene te su prošlogodišnji prvi  Kamendani premašili sva očekivanja i organizacijski i po pitanju interesa javnosti. Stoga slobodno možemo očekivati kako će  ove godine Kamendani biti još sadržajni, atraktivniji i posjećeniji.

Organizatori su kompletirali program koji uključuje sljedeće izlagače: kiparska kolonija „Visoka glavica“ , mala kiparska kolonija „Gračine, Hrvatsko rudarsko –geološko društvo Mostar s okruglim stolom na temu „Kameni potencijali Hercegovine i Dalmacije“. Udruga „Kreševski Citrin“, HKUD Fra Petar Bakula, Razvojna agencija ŽZH  HERAG…,

Ove godine će organitzatori manifestaciju oplemeniti sa dosta kulturno-zabavnog programa, autohtonim jelima i pićem te  narodnim igrama i nošnjama.

Organizatori i ovom prilikom pozivaju  sve ljubitelje kamena koji svoje  potajice ( za svoju dušu) urađene skulpture ili uratke  ljubomorno čuvaju od očiju javnosti a sigurni smo da takvih ima mnogo, da ih donesu na Kamendane i predstave posjetiteljima i  zaljubljenicima u  kamen.

PROGRAM MANIFESTACIJE

11. Kolovoz 2012., Subota
10:00 Svečano otvaranje „2. Posuških Kamendana“
10:30 Dokumentarni film o kamenu Razvojna agencija ŽZH-HERAG
11:00 Predavanje o klasterima, interaktivna tribina Zrinski Pelajić „Projekt kamen“

Izložba stalni postav:
• Kiparska kolonija „Visoka Glavica 2012“
• Radovi amaterskih i samoukih kipara i klesara
• Izložba minerala, stijena, dragog i poludragog kamenja „Kreševski citrin“
• Fotografije i slike o kamenu „Kamen na slici“
• Mala kiparska kolonija : „Kamen Gračine“
• Fosili Hercegovine i unikatni radovi od gline i kamena Goran Glamuzina
• Radovi klesarskih radionica predstavljanje gospodarstvenika

16:00 Okrugli stol
„Kameni potencijali Hercegovine i Dalmacije“ Hrvatsko rudarsko –geološko društvo Mostar
21:00 Večer folklora, starih pjesama, igara i običaja KUD Fra Petar Bakula


12. Kolovoz 2012., Nedjelja

13:00 Nastavak manifestacije „2. Posuški Kamendani“

Izložba stalni postav:
• Kiparska kolonija „Visoka Glavica 2012“
• Radovi amaterskih i samoukih kipara i klesara
• Izložba minerala, stijena, dragog i poludragog kamenja „Kreševski citrin“
• Fotografije i slike o kamenu „Kamen na slici“
• Mala kiparska kolonija : „Kamen Gračine“
• Fosili Hercegovine i unikatni radovi od gline i kamena Goran Glamuzina
• Radovi klesarskih radionica predstavljanje gospodarstvenika

20:15 Film o paljenju kamena „Klačina“

21:00 Kulturno- umjetnički program: „Večer ikavice“ Frama Posušje, Društvo književnika Herceg-Bosne

LJ::portal
Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m