top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Drama u Hercegovini
Nedjelja, 02 Rujan 2012 11:02
pozar_vecerMostar, Čapljina, Ljubuški, Posušje, Široki Brijeg..., skoro da i ne postoji naseljeno mjesto u Hercegovini koje u proteklih nekoliko dana nije bilo zahvaćeno požarom. Najavljena dugočekivana kiša je ponovno razočarala - niti jedne kapi. Najugroženija područja su jučer bila Čapljina, Međugorje te Jablanica gdje su vatrogasci i mnogobrojni volonteri pokušavali obraniti područja zahvaćena vatrom. Područje Modrič - Počitelj brdo su zahvatila dva velika požara koji su predstavljali ozbiljnu štetu jer su bili ugroženi maslinici i vinove loze, a vatra se nastavila širiti i ugrožavati Park prirode Hutovo blato. Ministarstvo sigurnosti izvršilo je sve pripreme za dolazak protupožarnog helikoptera Ka-32 koji nosi 2,5 tone vode te bi se u BiH trebao zadržati nekoliko dana, dok se situacija malo ne stabilizira. Helikopter će prema prioritetima djelovanja biti raspoređen na najugroženija požarišta. Jedan od najdramatičnijih dana ikada se pak događao u gorućoj Čapljini gdje su plameni jezici dosezali i do pet metara visine. Dok je plamen hvatao Šuškovo naselje i groblje skoro da se u zraku mogla namirisati panika. Očaj mještana koji pokušavaju spriječiti daljnje širenje i spasiti što mogu, tjerajući stoku prema izlazu iz sela. „Baci još dvije korpe na onu vatru ispod dalekovoda, blizu je i kuća pa je sve ugroženo…“, vikao je u motorolu jedan od pilota Oružanih snaga BiH dok je sa zemlje navodio svoje kolege u helikopteru OS BIH koji je jučer intervenirao na velikom požarištu u Čapljini. Točnije, vatra je bila ozbiljno ugrozila cijelo naselje Dretelj, a onda se, nošena vjetrom, prenijela ka Trebižatu i Zvirovićima, a onda i prema Međugorju i Čitluku.

Posebno je dramatično bilo u Dretelju gdje su mještani imali neprospavanu noć pa su skupa s čapljinskim vatrogascima i pridruženim dragovoljcima, te pripadnicima OS BiH krajnjim naporima branili svoje kuće. Plameni jezici nošeni vjetrom bili su visine i više od pet metara pa su gasitelji bili i u velikoj životnoj opasnosti jer je vatra velikom brzinom mijenjala pravac kretanja. A uz sve to teren je bio jako strm i kretanje je bilo veoma otežano.Ta borba s vatrom trajala je od prekjučer te preksinoć i jučer ujutro kada je vatra „otjerana“ od samih kuća. No, požar se širio pa je ugrozio i kuće oko naftnog terminala u Dretelju te je u pomoć priskočio i helikopter OS BiH koji je jučer ujutro istresao košare s vodom na vatru iznad kuća u Dretelju, a oko dalekovoda. Dok su gasili vatru u Dretelju pilotima OS BiH su stizali i panični pozivi iz Trebižata i Zvirovića gdje je požar bio izmaknuo kontroli te se velikom brzinom širio prema stambenim objektima. Cijelo brdo Gradina iznad Dretelja je opožareno i slike su na nekim mjestima zaista apokaliptične. Vatra se proširila ka Međugorju i Čitluku, a u pomoć pri gašenju požara u Dretelju i Trebižatu pristigli su i kolege vatrogasci iz Neuma, Mostara i Čitluka. “Vatru smo uspjeli zaustaviti zaista u posljednji tren, bilo je gadno i plašili smo se da će vatra progutati sve ove kuće“, govori nam mještanin Pero Vidim dok s crijevom gasi vatrene jezike iznad svoje kuće. U to vrijeme velikim „šmrkovima“ s vatrom su se borili i pripadnici OS BiH. I piloti OS BiH iznenađeni su viđenim u Dretelju jer je vatra poharala velik prostor, a situacija opet nije bila do kraja mirna. Vatra se samo s jedne lokacije širila na drugi, a što je gasiteljima bilo kao noćna mora. Na terenu su cijelo vrijeme bili pripadnici protupožarne postrojbe Čapljina, vojska, članovi općinske Civilne zaštite Čapljina, a požarište je obišao i čapljinski načelnik dr. Smiljan Vidić. Veliki požari harali su i na području Jablanice, Konjica, Trebinja… Gasitelji su najviše molili Boga da padne kiša koja bi pogasila požarišta.


Frano Matić, Marijan Sivrić | vecernji.ba
Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m