top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Čudne turističke brojke u 2012. godini
Petak, 08 Ožujak 2013 10:46

medjugorjeTurististička zajednica HNŽ u Međugorju prijavila dva milijuna noćenja, ali statistika veli u cijeloj Federaciji samo je milijun prijavljenih. Glavni turistički centri po broju noćenja u BiH, prema statistici, su Sarajevo i Mostar iz Federacije, a Teslić i Pale iz R. Srpske.U top četiri nema Međugorja i Neuma.


Da su čuda u BiH nešto češća pojava od ukazivanja Blažene Djevice Marije u Međugorju prije tridesetak godina, pokazuju statistički podatci o broju noćenja u prošloj godini. Prema „Izvješću o stanju i kapacitetima, turistima, noćenjima u turizmu H-N županije za period od 01. 01. do 31. 12. 2012. godine“ u najturističkijoj županiji u BiH u prošloj je godini ostvareno 2.049 793 noćenja!!! Najviše naravno otpada na ured Međugorje – Čitluk 1.95 milijuna (!), slijede Mostar 39.067, pa Čapljina 10.726. Uredi Konjic – Jablanica s 462 ležaja i Prozor – Rama 98 ležaja imaju prazne rublike o broju noćenja, dok općina Neum i Ravno uopće nema na popisu. Ostaje nejasno jesu li samo uredi u Mostaru i Čapljini naplaćivali boravišne pristojbe, a da je procjena za Čitluk – Međugorje paušalna, dakle bez pristojbe, dok ostali nisu htjeli „sudjelovati“ ili je po srijedi neki propust. Uglavnom TZ H-N županije novim bi podatcima s uključenim Međugorjem, ukupni turistički učinak BiH povećala za 300 posto?! Naravno, u tom slučaju značajno bi se morali korigirati statistički podatci.
Uglavnom, kako trenutačno stvari stoje, Međugorje, Neum i Konjic su nekim čudom lani bili eksteritorijalni. Evo i zašto, prema statističkim podatcima u Federaciji BiH je prošle godine ostvareno oko milijun noćenja, za jedanaest mjeseci točno 943.229, što je bilo povećanje za 14,5 posto u odnosu na 2011-tu godinu. U prošloj godini u Federaciji je registrirano 495.537 turista 13,7 posto više nego u 2011-oj. U svakom slučaju ni traga od onih 500.000 koliko je navodno bilo u Međugorju tijekom iste godine!? Neum u kojem je 2011-te registrirana 51.000 turista koji su ostvarili 158.000 noćenja također se ne spominje.
Prema statističkim podatcima u prošloj godini najviše turista i noćenja bilo je u Sarajevskoj županiji 257.000 povećanje od 10,8 posto, koji su ostvarili 505.000 noćenja, povećanje 12,9 posto. Iza Sarajeva slijedi Mostar sa nepunih 40.000 noćenja u Federaciji BiH, dok su glavni turistički centri u Republici Srpskoj - Teslić sa čak 129.000 noćenja i Pale sa 85.000 noćenja. Prema statistici dakle, glavni turistički centri u BiH su Sarajevo, pa Teslić, Pale i Mostar. Statistika je službeni, dakle jedini mjerodavni podatak. No, je li baš tako u zemlji čuda?

Turizam2-Sluzbeni podaci za 2012-tu

Dušan Musa I Večernji list

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m