top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Niti jedna prijava protiv onih koji su bombardirali Grude
Ponedjeljak, 08 Travanj 2013 08:13

grude razDošao je travanj, proljeće je ponovno zablistalo u svom ruhu, a sjećanja na dane ponosa i slave preplavila su ponosni hrvatski narod u BiH. Mjesec je utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane koje je osnovano 8. travnja 1992. godine, a toga dana počelo je granatiranje Gruda. Da, prošla je 21 godina, a legendarni zapovjednik brigade Viteza Ranka Bobana Marinko Sosa

Zvijezda danas predsjednik Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, i ratni načelnik općine Grude, te ministar u Herceg Bosni profesor Jozo Marić još se sjećaju svih trenutaka davnih 90-ih. Donose mi dokumente i fotografije velikih dana.

Dvije žrtve

U Hrvatskoj grudi iz 1992. Jozo u predgovoru piše: “Iznad Gorice, Sovića, Gruda, od Imotskih jezera do Prispe: gomile, sveti klanci, sveti potoci, stećci. Po prastarom svetištu Svetigora dobila ime, po grudama Grude - po Grudama Hrvatska gruda. Neka i ona bude čvrsta i čista kao i ova sveta brda po kojima su Grude i ona dobile ime”. Uz njega je i intervju čovjeka koji je poveo jedan narod u teškom vremenu, predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne magistra Mate Bobana.

- Smatram kako je za BiH jedino rješenje potpuna jednakost naroda. Problem BiH sada je u tome što Muslimani i Srbi vide Bosnu i Hercegovinu od jučer i danas, a mi vidimo Bosnu i Hercegovinu kakva ona treba biti sutra. A to je Bosna i Hercegovina u kojoj će hrvatski narod imati potpuno jednaku vlast kao druga dva naroda. Bosna i Hercegovina kao država jednaka drugim državama jest jedina opcija hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini - govorio je predsjednik Mate Boban.

Bombardiranje Gruda i Dragićine, kako napisa poznati grudski novinar Dominik Andrijanić u tom broju Hrvatske grude, počelo je 8. travnja 1992. godine. Napadi su vršeni na civilne i gospodarske objekte, a najgore je prošla zgrada u središtu Gruda koja je kasnije nazvana Betonka zbog svoje snage i izdržljivosti. U njoj je bila ostala samo jedna obitelj, i to znameniti grudski slikar i nekadašnji nastavnik Stjepan Mikulić Bili, supruga mu Slava i djeca Zora, Ivana i Zoran. I na sreću svi su preživjeli.

- Božje čudo, reče Zvijezda i nasmija se sjećajući se tih velikih dana. Ja sam propustio prva dva bombardiranja. Prvog sam dana bio u Tomislavgradu, pa u Šuici, na Kupresu, a kad je bilo drugo bombardiranje na Livnu smo tražili nestale... Zamisli da nijedna prijava nije podnesena za bombardiranje Gruda, govori mi i vidim da ga to pogađa. Dobro zna što su ljudi ovdje preživjeli i kakve su se strahote događale.

Pobjeda za udžbenike

Unatoč snazi agresorske JNA, ponosni hrvatski puk iz Gruda nije se predavao i smogao je snage ustati i krenuti hrabro naprijed. U četiri napada, 8., 21. i 22. travnja, te 8. svibnja poginule su dvije osobe. Desetogodišnji dječak Sanel Šegetalo iz Mostara. Nevino dijete je s roditeljima svratilo u Grude i dragom Bogu se vinulo iz ovog lijepog i ponosnog mjesta. Druga žrtva bila je Gruđanka Nevenka Ćorluka. Bila je podvornica u školi, a kroz priču Gruđani je se rado sjete kao vrijedne i dobre žene. I ona je utkala dio sebe u povijest svojih Gruda. Strepnje i strah iz tog vremena, zamijenio je ponos i sjećanje. Hrvatski narod još nije jednakopravan, a prošla je već 21 godina. Bosna i Hercegovina je slobodna zahvaljujući i Hrvatskome vijeću obrane, a jedan njen narod i dalje se omalovažava. Onako proročki, 1992. godina za Hrvatsku grudu to je ustvrdio i predsjednik Boban:

- Onoga trenutka kada hrvatski narod, organiziran u Hrvatsko vijeće obrane, izvojeje sjajnu pobjedu - što će sigurno ući u udžbenike vojnih škola - i tada će se netko naći tko će taj uspjeh omalovažiti.

Zaključiti ću tekst rečenicom profesora Joze Marića iz te velike 1992. godine kada se hrvatski narod u Bosni i Hercegovini dignuo poput Feniksa i onda prkosio pa zadao udarac strašnom agresoru. “Grude i hrvatski čovjek Gruda i Bekije daje sve što ima - daje sebe za slobodu i mir naše i svoje svete zemlje”.


Željko Andrijanić | Večernji list

 

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m