top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Broj invalida je u zapadnoj Hercegovini porastao za 300 posto
Srijeda, 29 Siječanj 2014 22:47

ljFederalni ministar za pitanja branitelja i invalida Zukan Helez još jednom je pozvao sve one koji bojkotiraju i opstruiraju proces revizije branitelja da s tim prestanu te se na taj način ovaj proces otkoči na području cijele Federacije.


U tom kontekstu podcrtao je općine Grude, Ljubuški i Posušje, navodeći kako očekuje da će prestati administrativne zapreke provođenja revizije. Isto tako, ponovno naglašava kako tamošnjim lokalnim vlastima dopušta da oni formiraju revizorske timove, u skladu sa zakonom, jasno kazavši kako članovi tima moraju biti dva Hrvata i dva Bošnjaka, odnosno dva pravnika, od kojih po jedan Hrvat i Bošnjak. Helez tvrdi kako se provođenje Zakona o reviziji u svim dijelovima FBiH odvija nesmetano, osim u općinama Ljubuški, Posušje, Grude, Orašje i dijelom u Širokom Brijegu.

 

Pismo upozorenja

 

- Na područjima iz kojih se vrše blokade utvrđen je najveći broj povećanja korisnika osobne invalidnine, pa se u razdoblju od 2004. do 2009. broj korisnika uvećao za 296 posto u ZHŽ-u, odnosno 50 posto u PŽ-u. Primjerice, Bratunac, Srebrenica, Milići, Vlasenica, Zvornik i Žepa imaju 1200 invalida, a Ljubuški sam 1400. U najvećem broju općina FBiH revizija osobnih invalidnina je u završnoj fazi, osim u navedenim općinama, napominje Helez. Uz to, prezentirao je podatke kako je najveći postotak neurađene revizije u PŽ-u (55 posto) i ZHŽ-u (36 posto), kazavši kako imaju i predmete gdje su završili reviziju, a isti se ne dostavljaju kako bi se poslali na Institut. Ukoliko se i to uzme u obzir, u PŽ-u nije završeno 70 posto, u HBŽ-u 45 posto, a u USŽ-u i ZDŽ-u 11 posto, te u BPŽ-u devet posto. Helez napominje kako su se u proteklom razdoblju poduzimale različite mjere za deblokiranje revizije, upućujući nadležnima urgencije za dostavu spisa predmeta korisnika, prekršajne te kaznene prijave protiv odgovornih.
- Poziv i pismo upozorenja koje su premijer, federalni ministar financija i resorno ministarstvo uputili navedenim općinama bili su još jedan od pokušaja otklanjanja administrativnih i drugih prepreka u provođenju Zakona o reviziji, ali bezuspješno. S obzirom na to da niti jedna od poduzetih mjera nije rezultirala deblokiranjem revizije, resorno ministarstvo je bilo primorano izdati nalog za privremenu obustavu isplate invalidnina u navedenim općinama za studeni i prosinac 2013. godine, smatra Helez.

 

Poštivanje zakona

 

Općine Orašje i Široki Brijeg su u međuvremenu, nakon izdavanja naloga resornog ministarstva, omogućile uvid u spise predmeta i pristup revizorskim timovima, čime je odblokirana i isplata invalidnina u tim općinama. U spise predmeta korisnika iz Gruda, Ljubuškog i Posušja i dalje je onemogućen uvid.
- S obzirom na to da je primarni cilj revizije izvođenje iz prava lažnih korisnika invalidnina, razloga za negodovanje ili strah nema nitko tko je na zakonit način stekao pravo na novčanu naknadu. Upravo zbog toga, ratni vojni invalidi iz općina Grude, Posušje i Ljubuški koji dijele takvo mišljenje pojedinačno donose predmete u ministarstvo, te traže da im se izvrši revizija i nastavi isplata, pojasnio je Helez. Uz to, naglašava kako se zakoni moraju poštivati i bez izuzetka moraju provoditi na cijelom teritoriju FBiH i ne može se pregovarati hoće li se ili neće provoditi federalni propis, uzimajući u obzir i činjenicu da je provođenje Zakona o reviziji dio aranžmana s MMF-om.

 

Dragan Bradvica | Dnevni list

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m