top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #FOTO: Projekt suradnje voćara i pčelara
Subota, 01 Veljača 2014 10:41

pcelar copy„Jačanje suradnje na relaciji voćar – pčelar s osnovnim ciljem povećanja proizvodnje kod obje grupacije cilj je projekta kojeg implementira firma „košnica“ iz gradiške, a financiraju USAID i švedska Sida FARMA. Tema je interesantna za poljoprivredne proizvođače kako voćare tako i povrtlare, pa proizvođače industrijskog krmnog bilja…

Generalno se kroz ovaj projekt želi istaknuti važnost pčele u lancu proizvodnje hrane u procesu oprašivanja. Jednostavno treba upoznati najširu javnost kako je taj insekt bitan u proizvodnji hrane, ne samo s aspekta proizvodnje meda i ostalih pčelinjih proizvoda, nego proizvodnje jabučnog, koštunjavog voća, pa luka, paprike, industrijskog bilja, suncokreta, ulja…“, naglasio je dr. Goran Mirjanić voditelj projekta „Suradnja voćara i pčelara u cilju povećanja prinosa i očuvanja pčele“.
   Projekt će se realizirati u deset općina u oba entiteta, a Čapljina je uvrštena zahvaljujući prošlogodišnjem slučaju pomora pčela:
   „To je posljedica nedovoljne komunikacije, odnosno izostanka suradnje na relaciji voćar – pčelar“, ističe dr. Mirjanić te podcrtava:
   „Mi ćemo kroz ovaj projekt ukazati kako je ta suradnja moguća i u BiH, jer u trenutku kada voćar spozna kolika je važnost pčele u oprašivanju, dobro će razmisliti hoće li u zaštiti, koristiti za pčelu štetna sredstva i kada će ih uopće koristiti“.
   Početak realizacije projekta dolaskom je podržalo dvadesetak od 108 čapljinskih pčelara, predstavnici udruga iz Čitluka i Ljubuškog, zatim vodećih voćarskih tvrtki, te zainteresirani agronomi. Davor Milanović predsjednik udruge „Pčela“ iz Čapljine kaže:
   „Drago mi je što smo makar i naknadno, uključeni u projekt. Lani su čapljinski pčelari imali pravi pomor pčela, uništeno je oko 500 pčelinjih društava. Samo izravna šteta je 50.000 eura. Nakon uvodne radionice slijedi nastavak projekta, nadam se na korist svim zainteresiranima“.
   Govoreći o upotrebi alternativnih metoda zaštite bilja agronom Slobodan karan je posebice naglasio:
   „Jedna od najjednostavnijih mjera koju svatko može primijeniti u poslovanju, je da se kemijska sredstva ne koriste u vrijeme leta pčele. To je lako izvodljivo, voće, povrće i ostalo ne treba tretirati od 10 do 17 sati i već je napravljen krupan pomak. Dalje, koristiti preparate koji nisu toksični, odnosno tolerantni su na pčele, pa preparate koji se brže razgrađuju…“
   Uglavnom, s obzirom na prošlogodišnje iskustvo projekt je za Čapljinu iznimno važna tema. Naravno ne samo za dolinu Neretve nego i znatno šire, jer su citirane i misli velikog Alberta Anštajna koji je u jednom od radova ustvrdio da bi „četiri dana nakon nestanka pčela, na zemlji nestalo i ljudi!?“.

 

Dušan Musa | Večernji list

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m