top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Otvoreno pismo medijima: Recimo NE nasilju, nemoralu i svim oblicima krize
Petak, 07 Veljača 2014 17:05

ljObraćamo vam se ovim pismom u nadi da ćete ga razmotriti i postati naš partner u odgoju djece. Kroz svakodnevni rad s djecom koja su u razvoju, svjedoci smo pojave sve veće agresivnosti, nasilja,  prijetnji i drugih oblika neprimjerenog ponašanja za njihovu dob, u školi, ali i izvan nje.

Uvjereni smo da današnji napredak tehnologije itekako doprinosi povećanju te nemile pojave iz dana u dan.
Na takvo dječje ponašanje sve više utječe njihova velika vezanost za medijska sredstva, osobito televizijske emisije u kojima je nasilja,  psovke, mržnje, osvete i nemorala svakodnevno sve više i više.
Scenariji filmova nisu primjereni dječjoj dobi, kao ni vrijeme u kojem se prikazuju. No, velik utjecaj na njih imaju  dnevne tiskovine i portali
Poštovani, mi nismo u mogućnosti utjecati na uređivačku politiku vodećeg i najutjecajnijeg medija-televizije, ali smatramo da ovaj naš dopis svakako možete objaviti jer u njemu ukazujemo na štetnost nekih programskih sadržaja koji se mladim naraštajima svakodnevno nude.
Naravno, televizija ima i svoju pozitivnu ulogu u odgoju djece promičući pozitivne vrijednosti kroz njima prilagođene  informativne, obrazovne, dokumentarne i druge emisije. Na tom smo im mi, prosvjetni djelatnici, i te kako zahvalni.
Svjesni smo, složit ćete se s nama, da je djeci danas sve dostupno na internetskim portalima, osobito sadržaji koji uništavaju dugo stvarane opće vrijednosti.
Znamo da je posao urednika i novinara težak i zahtjevan, ali smatramo da ima dovoljno stručnih i dobronamjernih ljudi koji bi mogli učiniti sadržaj objavljenih informacija zadovoljavajućim za potrebe javnosti, istodobno poštujući dječju dob i prava djece.
Dječja psiha je ranjiva. Slike nasilja  koje prenose mediji nikada se ne doživljavaju na neutralan način.
Ako i trenutačno  ne bude nasilja, u duši djeteta javlja se tjeskoba.Urednicima vodećih medija koji su dostupni na našim prostorima predlažemo da informacije protkane negativnostima tj. one koje objavljuju nemile događaje ( ubojstva, samoubojstva, incest, krvoprolića)  objavljuju u emisijama pod nazivom sukladnim tematici i svakako u kasnijim terminima. Urednicima vodećih tiskovina na našim prostorima predlažemo da takve informacije pokušaju objaviti na stranicama koje nisu isključivo prve.


Skandalozno je i svakako vrlo potresno kad dijete pročita naslove poput:
-     Uboden nožem, zapomagao iz lokve krvi!
-     Otac silovao kćer!
-     Djevojčica bila zatočena i zlostavljana!
-     Objesio se istaknuti znanstvenik?!
-     Umro od prekomjerne doze droge...


Također, tiskovine koje su djeci svakodnevno dostupne na svojim stranicama objavljuju i  brojeve telefona  pomoću kojih se može stupiti u kontakt s osobama slabog morala, popraćene fotografijama, obavijesti o skidanju uroka, lakom dolasku do novca, višebrojnim razvodima poznatih osoba...Pitamo se, hoće li roditelj skrivati novine od znatiželjnih dječjih očiju. Naravno, oni koji žele doći do takvih informacija naći će ih u časopisima čiji izgled i naziv upućuje na takav sadržaj.


Često zastanemo pa se zapitamo :
 «Zašto se zlo toliko ističe?»
Zar ne bi bilo bolje da na naslovnici pročitamo:
 -Student prije roka diplomirao!
-Djeca vratila izgubljeni novac!
Vaš odgovor možda će biti:
« Pa kome je to zanimljivo?»  Ipak smatramo da isticanje negativnih događaja u društvu stvara velike probleme u zdravom odgoju djece i još više potiskuje ionako potisnute prave vrijednosti. 


Pozivamo sve urednike internetskih portala  da postanu  pozitivni portali bez omalovažavanja živih i mrtvih osoba, nadmudrivanja, naslađivanja jer mi  odgajamo djecu koja bi se trebala osjećati dobro.   Naši učenici su djeca,  susjedi i rodbina .... tih osoba koje se omalovažavaju, o kojima se svakodnevno pišu nedolični komentari , koji se prozivaju, tj. na njih se slobodno bacaju  kamenjem oni koji nisu  u miru sami sa sobom. Pozivamo urednike internetskih portala da  postanu pozitivni portali i prestanu  objavljivati takve komentare. Na taj način sigurno će izgubiti jedan dio posjetitelja, ali će sigurno dobiti na svoju stranu onaj zdraviji dio  ovog naroda. Poštovani urednici internetskih portala odgovorite sebi slobodno na pitanje:„ Želim li uzgajati kukolj ili zlatno žito ?“

 

Na kraju  mi,  prosvjetni djelatnici  i roditelji koji zajedno  dijelimo odgovornost za odgoj djece želimo da ono oko čega se  trudimo bude usklađeno s ostalim odgojnim utjecajima koji dolaze iz šire društvene zajednice.
ŠTO JE DJELOVANJE ODGOJNIH ČINITELJA VIŠE USKLAĐENO I JEDINSTVENO TIME ĆE I REZULTATI ODGOJNOG RADA BITI BOLJI.
Dakle, recimo STOP nasilju, agresivnosti, nemoralu, „žutilu“, „ sivilu“,  odgoju u duhu sebičnosti da mladi naraštaji kroče u  budućnost vedrijeg lica, vedrijih misli, a svakako i djela.
U nadi da ćete se s nama složiti i naše prijedloge prihvatiti, srdačno Vas pozdravljamo i unaprijed zahvaljujemo.U prilogu vam šaljemo primjer o učenju agresivnog ponašanja.

 

 
 

Eksperiment s lutkom Bobo (učenje agresivnog ponašanja

Bobo je lutka veličine predškolskog djeteta, nalik na veliki čunj. U jednom je istraživanju Bandura djeci u dobi od 3 do 6 godina (prosječna dob bila je 4 godine i 4 mjeseca, a u uzorku je bilo 36 djevojčica i 36 dječaka u jednom dječjem vrtiću u Stanfordu – 8 eksperimentalnih skupina po 6 ispitanika i jedna kontrolna grupa od 24 ispitanika) pokazivao odraslu osobu koja tuče lutku (model udara lutku nogom, zatim batićem, baca lutku na pod i sjeda na nju, udara je šakom po glavi te izgovara četiri ružne riječi koje najvjerojatnije djeca nisu prije koristila – pola ispitanika u svakoj grupi promatralo je model istog spola, a pola model drugog spola). Tri su skupine djece vidjele tri različite verzije. Jedna je skupina djece vidjela kako su odrasle osobe nakon tog agresivnog ponašanja dobile nagradu (slatkiše). Druga je skupina djece vidjela kako su odrasli fizički kažnjeni, dok u trećem slučaju agresivno ponašanje odraslih nije bilo ni nagrađeno ni kažnjeno. Nakon toga je djeci bilo omogućeno da se igraju vrlo privlačnim igračkama, ali su nakon toga frustrirani oduzimanjem tih igračaka. Ostavljeno im je da se igraju s Bobom. Eksperimentatori su bilježili slučajeve oponašajuće agresije, tj. ona agresivna ponašanja koja su djeca vidjela kod agresivnog modela. Djeca iz prve i treće skupine bila su agresivna u toj igri (vjerno su oponašala postupke odrasle osobe). No, djeca iz druge skupine, koja su gledala kažnjene odrasle osobe, mnogo su se rjeđe agresivno ponašala. Dječaci su pokazali značajno više fizičkog agresivnog ponašanja nakon promatranja agresivnog muškog modela nego djevojčice. U verbalnom agresivnom ponašanju nije bilo razlike. Autori iz toga zaključuju da za učenje novog ponašanja nije potrebno direktno potkrepljenje odgovora, kao što je kazivao Skinner, nego se ono može naučiti i socijalnim modeliranjem.

Albert Bandura

 

lj

 

Djelatnici Osnovne škole Marka Marulića
Roditeljsko vijeće osnovne škole Marka Marulića

 

LJ::portal

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m