top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #FOTO: Rimsko naselje u Donjem Proboju
Četvrtak, 13 Veljača 2014 20:24

probojski rimljaniMeđu narodom ovaj lokalitet je poznat po imenu crkva svete Ružice ili Ruže. I danas se ljudi sjećaju tlocrta zgrade koja ima sve karakteristike koje bi je mogle svrstati među kršćanske sakralne objekte.

No moramo imati u vidu da su ranokršćanski objekti, nakon što je kršćanstvo postalo službena religija Rimskog Carstva, preuzeli formu bazilike, rimske zgrade koja je služila za javne poslove nekog grada. Unutar ove građevine pronađeni su novci iz 3. i 4. st. Pronađen je i dio vodovoda, a uz dijelove ceste koji su u vrijeme prvog bilježenja lokaliteta bili vidljivi, pronađen je i dio miljokaza koji se datira u vrijeme između 251. i 253. g. Taj lokalitet danas se dijelom nalazi ispod groblja u Donjem Proboju.

lj

Ispod južnog zida ovog groblja vidi se rimski zid kojeg prepoznajemo po kamenu tesanom u kvadre i žbuci. U zidovima pristava ispod ovog zida može se naći mnoštvo keramike, a svjedoci tvrde da se prilikom pravljenja pristava naišlo i na mnoštvo kostiju koji su samo ugrađene u pristave. Službena arheološka izvješća nam govore i o paljevinskim grobovima na tom lokalitetu.

lj

 

Više fotografija pogledajte OVDJE.

Antoniija Tolić | | Probojska Orhideja

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m