top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Nakon smanjenja plaća za 8, Vlada prosvjetarima nudi povećanje od 5 posto
Petak, 14 Veljača 2014 23:08

dnevnik osmi aOdnosi školskih sindikata i Vlade Zapadnohercegovačke županije su odavno u slijepoj ulici. Može se reći da to traje već više od godinu dana, točnije od prošlogodišnjeg štrajka koji je svojom presudom prekinuo Općinski sud u Širokom Brijegu ocijenivši ga nelegalnim.

Nakon toga Vlada je smanjila plaće prosvjetarima osam posto, nisu isplaćivane ni neke druge obveze i naknade koje predviđa kolektivni ugovor, uslijedile su sudske tužbe djelatnika, Sud je neke presudio u njihovu korist, druge su još u tijeku.

 

Riječ je potraživanjima za 2011. i 2012. godinu.

 

Unatoč tome, u međuvremenu je održano nekoliko sastanaka predstavnika sindikata i županijske Vlade, međutim, bili su neuspješni, nije postignut novi privremeni sporazum, a ne poštuje se postojeći kolektivni ugovor.


Novi prijedlog

 

Ovih dana Vlada je uputila sindikatima novi prijedlog privremenog sporazuma. Sastoji se iz dva dijela, prvi dio se odnosi na dugovanja iz 2013. godine, a u drugom dijelu uređuje se stanje i obveze u 2014. godini.

Iz 2013. godine prosvjetarima se duguje regres, jednokratna pomoć, razlika toplog obroka, otpremnine čija je visina sporna, jubilarne nagrade, honorari, rodiljske naknade i Vlada županije Zapadnohercegovačke predlaže vremenske rokove kada bi se dugovi isplatili.

Za ovu godinu predlaže da se osnovica plaće poveća pet posto, a da se topli obrok sa sadašnjih 9 konvertibilnih maraka smanji na 8 konvertibilnih maraka, da regres bude 400 maraka i da se isplaćuju druga potraživanja koja se nisu isplaćivala u prošloj godini.

- Djelatnicima koji imaju manji koeficijent, dobitak od pet posto bio bi manji od gubitka na toplom obroku i regresu, tako da njima takav sporazum neće biti prihvatljiv. Vlada Zapadnohercegovačke županije to zove povećanje plaće, ali mi bismo i nakon toga bili u minusu u odnosu na onih osam posto koliko su nam nezakonito prošle godine uzeli.


Uskladiti plaće

 

Umjesto da plaću usklade s troškovima života, tj. da je u odnosu na 2011. i 2012. godinu povećaju za šest posto, oni su je smanjili osam posto. Plaća u našoj prosvjeti nije rasla sedam godina, a troškovi života jesu. Sve u svemu, ovo je prelijevanje iz jednog džepa u drugi, ali ipak konačnu odluku će donijeti članstvo u podružnicima i mi ćemo s njihovim stavovima ići na pregovore, kaže Vesna Ćorluka, predsjednica Sindikata osnovnih škola.

Ovo je četvrti prijedlog sporazuma koji je ponudila Vlada, dosadašnja tri školskim sindikatima su bila neprihvatljiva. Ima još prijepora: skraćivanje nastave u prvom razredu devetogodišnje škole, neuplaćivanje doprinosa za 2012. i 2013. godinu i tri mjeseca u 2011. godini...

U idućem tjednu dvije strane bi ponovno trebale sjesti za stol.

 

Ivan Kaleb | Dnevni list

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m