top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Mate Bilić i priča ostarjelog poljoprivrednika
Nedjelja, 16 Veljača 2014 19:45

mateU dejtonskoj BiH poljoprivrednici bez obzira na godine, u borbi za opstanak moraju se snalaziti sami kako znaju i umiju. O tome svjedoči i slika s prilaza čapljinskoj Veletržnici u Tasovčićima. Crveni izraubovani kombi, visoko podignuti poklopac, a unutra prava izložba – tegli, vrećica, boca i butelja. Na upit o trgovini vlasnik kaže:


   „Slabo, ima ovde svit toga. Malo se proda, ko nema nešto kupi, ali slabo. Rakija prava domaća, litar pet maraka, ne isplati se peći, kukuruzno brašno marku pola kila, kilo dvi marke, vino tri marke. Med pravi domaći, 'čele su mi bile doli na Žegulji, pa sam i' onda pritra u Bosnu, dvanes' maraka. Neko prodaje i petnes', ja nemam penzije, neman ništa, pa dajem jevtinije. Živim isključivo od poljoprivrede, ništa drugo neman, ni penzije, ni ništa. Godina se nakupilo, osamdeset druga teče. Ovo je istina, neman šta lagat“, priča još uvijek dobrodržeći Mate Bilić iz Lisica kod Ljubuškog, a zatim na upit – kako izgleda živjeti od poljoprivrede u tim godinama konstatira:
   „Kako izgleda, jadno, Boga ti. Nemam ti što drugo reć', moraš radit dok moreš prpat. Dobro je dok moreš prpat. Šta ja znam posle kako će biti, ko će me jamit? Niko“, sumorno konstatira otvarajući svojom pričom sijaset pitanja koja oslikavaju nevesele sudbine starijih poljoprivrednika na južno-hercegovačkom selu.
   Međutim, zbog blage zime, niske kupovne moći i ulaska susjedne hrvatske u EU sumorna je slika i unutar veletržnice. Promet opao, a cijene još više. Cijene zeleni i jabuka vrlo su niske za ovo doba godine. Kupus se na veliko nudi već po 20 feniga, jabuka ima po 40(!), što je najniža cijena u zadnjih najmanje deset godina, a to je ujedno i loša najava za narednu sezonu koja je u ovom dijelu sadnjom ranog povrća već počela.

 

 

Dušan Musa | Večernji list

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m