top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Tisuće hodočasnika za Uskrs stiže u Međugorje
Četvrtak, 09 Travanj 2009 14:37

Danas, na blagdan Velikoga četvrtka, katolici u cijelom svijetu proslavljaju dan Spasiteljeve posljednje večere, kada je Isus ustanovio obred svete mise i svećenički red. Danas šute sva crkvena zvona, a u crkvama se misa kazuje samo jednom, navečer, upravo u spomen na Isusovu večeru s učenicima.

Duboko uvriježen običaj jest da obitelji blaguju zajedno pripravljen kruh i zelje, uz crno vino, što je znamenjem novoga i vječnoga saveza koji je Bog, svojim tijelom i krvlju, sklopio s čovječanstvom. Približavanjem Uskrsa, u svetište Kraljice mira u Međugorju pristižu brojne skupine hodočasnika iz svih krajeva svijeta, najvećma iz hrvatskih gradova Splita, Dubrovnika, Zadra, Zagreba, Rijeke, Slavonskoga Broda, Varaždina, Vukovara...

Već danas u Međugorju je nekoliko tisuća hodočasnika iz više europskih i izvaneuropskih zemalja, koji uskrsne blagdane žele dočekati i proslaviti u tom svjetski poznatom Gospinu svetištu.

Tamo će franjevci, danas u 17 sati, predvoditi molitvu krunice, a u 18 je svečana sveta misa Večere Gospodnje, nakon koje će vjernici imati prigodu za tiho klanjanje sve do ponoći. Sutra, na Veliki petak, Put križa svakih je sat vrjemena, kada će se prema brdu Križevcu uspinjati brojni hodočasnici i na različitim jezicima obavljati pobožnosti Križnoga puta. Put križa za župljane i hrvatske hodočasnike na Križevcu otpočet će u 11 sati, kada se očekuje najviše vjernika.

Poslijepodne, krunica je u 17, a obredi Muke Gospodinove i ljubljenje križa sat poslije. Oni koji se iz zdravstvenih razloga ne budu mogli uspinjati na Križevac, pobožnost će moći obaviti kod kipa Uskrsloga Spasitelja, iza župne crkve sv. Jakova. Kako je sutra u središtu molitve i crkvenih obreda križ, vjerski je zabranjena svaka buka, slavlje i pjesma, a Veliki je petak dan strogoga posta i nemrsa.

Po naputku mostarskoga biskupskog Ordinarijata, obred ljubljenja križa na Veliki petak vrijeme je skupljanja milodara za Svetu zemlju. Inače, sutra će i u Mostaru, u 15 sati, ispred katedrale krenuti tradicionalni Put križa na brdo Hum, pa će na snazi biti i posebna regulacija prometa u gradu.

Na Veliku je subotu vazmeno bdijenje. Krunica otpočinje u 20, a bdijenje u 21 sat, i to za sve hodočasnike, bez obzira na jezično područje s kojega dolaze. Ipak, najsvečanije će biti u nedjelju, na sam Uskrs, kada će cijeloga dana Međugorje biti krcato vjernicima sa svih strana svijeta koji će zajedničkom molitvom proslavljati Isusovo uskrsnuće. Svete mise na hrvatskom jeziku na Uskrs najavljene su za 8, potom 11 te 18 sati.

Pišu: Darko Juka, Mile Pavlović | Večernji List

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m