top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Čestitke biskupa i provincijala
Subota, 11 Travanj 2009 13:57
_2Svoje uskrsne čestitke vjernicima uputili su biskup mostarsko-duvanjski Ratko Perić i provincijal fra ivan Sesar. Čestitke prenosimo u cjelosti.

Svaki onaj koji vjeruje uskrslome Kristu, ljubi i s radošću prihvaća život, zauzima pozitivan odnos prema stvarnosti i vrednotama ovoga svijeta, ne pada u beznađe zbog raznih kriza koje sve više zahvaćaju svijet već ostaje pribran i vedra pogleda - pun radosne nade.

Kršćanska braćo i sestre, i ove godine, u prigodi uskrsnih blagdana, želim se približiti svima vama, mladima i starima, bolesnima i zdravima, siromašnim i bogatima kako bismo svi zajedno radosna  srca svom snagom uzviknuli: Isus je uistinu uskrsnuo!

To je najveličanstvenija vijest koja nadmašuje sve i ostaje aktualna sve do kraja svijeta.

Uskrs jest život. Ma koliko grobova na svijetu bilo - zadnju riječ nema smrt, nego život! Grob je prazan i zato je opravdano pitanje:što tražite živoga među mrtvima?

Svaki onaj koji vjeruje uskrslome Kristu, ljubi i s radošću prihvaća život, zauzima pozitivan odnos prema stvarnosti i vrednotama ovoga svijeta, ne pada u beznađe zbog raznih kriza koje sve više zahvaćaju svijet već ostaje pribran i vedra pogleda - pun radosne nade.

Svaki onaj koji vjeruje u Kristovo uskrsnuće postaje sposoban izaći iz zatvorenosti i vidjeti dalje od vlastitih križeva, siromaštva, odbačenosti i bolesti. Vjerom u Kristovu pobjedu nad smrću postajemo ljudi nade, osnaženi da vlastitim svjedočenjem i radom sudjelujemo u preobrazbi svijeta i izgradnji sretnije budućnosti.

Moj uskrsni život započinjem kad se odlučim da će moja čežnja za životom i životna radost imati više prostora i veću težinu nego iskustva koja me čine beznadnim i nesretnim.

Snagom vjere u Kristovo uskrsnuće mi shvaćamo da nad patnjom križa sjaji uskrsna zora, da će nakon crnih oblaka sveopće neizvjesnosti zasjati sunce radosti. Vjera u uskrsnuće trajni je izvor snage za život, jer ona zna da nijedna žrtva i ljubav nisu uzaludni.

Pobjedom nad smrću Isus je, upravo za ljude koji prolaze tamne trenutke svojega života, postao suputnikom, prijateljem koji s njima zajedno prolazi uspone i padove.

Isus nam se uskrsnućem daruje kao suputnik kroz život, kao što je bio suputnikom onim učenicima na putu u Emaus.

Ohrabreni Kristovom pobjedom s drva križa krenimo zajedno s njim graditi bolje i ljepše sutra za kojim svi toliko čeznemo.

 

Ovim mislima u ime Hercegovačke franjevačke provincije i svoje osobno ime želim svima RADOSTAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!Uskrsnu poruku biskupa Ratka Perića prenosimo u cijelosti:

Već je žrtvovana Pasha naša – Krist!

Ova Pavlova uskrsna čestitka (1 Kor 5,7) može se razumjeti u značenju židovske riječi Pasha = Prolaz/ak. Židovska Pasha najuzvišenija je religiozna i nacionalna svetkovina kojom se slavio Prolaz koji se dogodio u vrijeme Izlaska iz spona ropstva egipatskoga u Obećanu zemlju slobode. Pashalna svetkovina podsjeća vjernika što je ruka Božja učinila za njega. „Pamti, sine, Božje čine!“ Preneseno u našu kršćansku stvarnost i vjeru, Pasha jest Isusova žrtva, raspeće, smrt i uskrsnuće, gdje smo oslobođeni ili otkupljeni od spona grijeha da prijeđemo u život milosti. Kako? Slijedeći Isusa umrloga i uskrsloga!
Što se povijesno dogodilo u Egiptu? Bog je po Mojsiju naredio izabranom narodu u Egiptu da svaka obitelj, u kojoj ima prvorođenac, poškropi kućne nadvratnike i dovratnike krvlju žrtvovana janjeta. Kad zatornik ili anđeo smrti „prođe“ (pasha) i vidi krv janjetovu na dovratnicima, ne će se svraćati u tu kuću po prvorođence, nego će ulaziti samo u kuće Egipćana koji nemaju toga znaka (Izl 12,21-25). I stoga poruka budućim naraštajima: Zadržat ćete spomen na taj događaj kada je Zatornik sinove egipatske usmrćivao, a sinove izraelske pošteđivao! (r. 27). Tako je ostala trajna uspomena na osloboditeljski događaj kada je krv žrtvovana janjeta spasila zemaljski život izraelskih prvorođenaca.
Što se povijesno dogodilo u Jeruzalemu? Spomenuti biblijski događaj, koji se zbio 1200 godina prije Novoga Zavjeta, slika je onoga što se dogodilo s Isusom za svetkovine Pashe na Kalvariji, oko 30. godine. Ovdje se susrećemo s dvije strašne Pavlove rečenice koje je on primijenio na Isusa: Prva je Galaćanima (3,13): „Krist nas je otkupio od prokletstva Zakona postavši, za nas, prokletstvom - jer pisano je: Proklet je tko god visi na stupu“. Druga je Korinćanima (2 Kor 5,21): „Njega, koji ne okusi grijeha, Bog za nas grijehom učini, da mi budemo pravednost Božja u njemu“. To znači da se Isusu, koji je bio bez ikakva grijeha, dogodilo upravo ono što bi se svakomu od nas trebalo dogoditi zbog naših grijeha. Isus je, dakle, u smrti na križu ponio naše prokletstvo, naš grijeh, svu našu patnju i sramotu koja je pripadala nama po grijesima našim. Prolivena Krv Isusa Krista - Jaganjca neokaljanoga - jest u najuzvišenijem smislu riječi Žrtva za ljude, koja ih oslobađa od duševne smrti ako na bilo koji način u bilo koje vrijeme povijesti vjerom i ljubavlju pogledaju na krvavi Isusov križ, na žrtvovano Janje na Križu i zamole oproštenje grijeha koje je svima ponuđeno.
Oproštenje grijeha. Židovski su vjernici imali jedan obred u kojem su prije žrtvovana janjeta ili koje druge domaće žrtve stavljali ruke na žrtvu i ispovijedali svoje grijehe. Tako su bili uvjereni da je ta žrtva primila na sebe njihove grijehe i da su oni primili od Boga oproštenje. Žrtva je ovdje zamjena za čovjeka grješnika. Čovjek je trebao biti žrtvovan zbog grijeha, ali nije, nego - janje! Sigurno je i Pavao, kao pravi židovski vjernik, to često činio. Pa ipak bio je svjestan da je, unatoč tomu obredu i činu, bio daleko od Boga. Ali kad je čuo što se dogodilo s Kristom, kad se on suočio s Kristom raspetim i umrlim, kad je on svojim očima vidio Krista uskrsloga, kad je doznao za riječi oproštenja Krista umirućega (Lk 23,34) i Krista uskrsloga (Iv 20,23), kad je Krist ušao u njegov život, onda je posve promijenio pamet i srce: dogodilo se obraćenje! Krist je učinio ono što su sve žrtve Staroga Zavjeta pokušavale, a nisu uspjele! Zato je Isusova smrt i žrtva vrhovna i jedina žrtva koja oprašta grijehe ljudima!
Svjedoci Krista uskrsloga. „Krist umrije za grijehe naše po Pismima: bi pokopan i uskrsnu treći dan po Pismima: ukaza se 1)Kefi, 2)Dvanaestorici,3)braći kojih bijaše pet stotina, 4)Jakovu, 5)svim Apostolima, 6) „Najposlije, kao nedonoščetu, ukaza se i meni“ (1 Kor 15,3-8). To su sve vjerodostojni svjedoci iz prve ruke. Mi im vjerujemo i mi želimo biti, na duhovno i životno stvaran način, takvi svjedoci Krista uskrsloga danas. Neka nam je svima sretan Uskrs: pun našeg obraćenja i Isusova oproštenja!
Mostar, 31. ožujka 2009.
Ratko Perić, biskup

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m