top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Zmaj od Bosne: Ja sam najbolji trener na svijetu!
Subota, 04 Travanj 2009 06:44

S Franjom Tuđmanom je to bilo jednostavno. “Predsjedniče, želim vašu gripu”, rekao bi Ćiro Blažević viroznom poglavaru i uvukao mu se u krevet. Ali, kako to izvesti u Bosni, ako kojim slučajem “gripu” dobiju Milorad Dodik, Haris Silajdžić i Dragan Čović? Pod čiji poplun bi se zavukao Ćiro Blažević, čija “gripa” bi bila najpoželjnija? Iako će reći: - Da je dr. Ivo Sanader htio da budem hrvatski izbornik, ja bih to bio!

Ali, ovo nije ni Hrvatska, ni Sanader, ovo je Bosna. Četvrtak je, sumorno, tmurno, oblačno i iznad svega mamurno jutro na Ilidži. Samo je Ćiri - sunčano, njegovo čelo je mladenački vedro! Na recepciji hotela Hercegovina uredno posložene sarajevske dnevne novine. Na svim naslovnicama isto lice - Ćiro Blažević u zagrljaju Edina Džeke trči počasni krug. Ali, Ćiro nije maratonac koji trči počasni krug, “starac i nogomet” prkose i Darwinu i Bogu. Britanski The Guardian mu je dao 77, zavidni Otto Barić tvrdi da mu je 76, u švicarskoj putovnici piše 72, a zapravo je rođen 1935. godine. Više nije opsjednut ženama, samo nogometom i odlaskom “na onaj svijet”. Kad će se preseliti na “Ahiret”?

Eto, napisali su da mi je posljednja želja da me pokopaju u Kući cvijeća, pokraj Tita. A ja bih radije pokraj...
Nije rekao - pokraj Tuđmana, iako je njega najviše volio, već “onog drugog”. Ali, poznate su nam te njegove ekshibicije sa sprovodima. Jednom je, ogorčen na sve, već tražio grobnicu u Teheranu, a vjerojatno je u diskreciji kupio grob u Aleji velikana na Mirogoju.

Doručkovao je “najbolji ham and eggs na svijetu”, još malo umoran, ne samo od utakmice nego i od “lude sarajevske noći”. A kako su pospani tek igrači, koji su iz jednog narodnjačkog kluba na Ilidži direktno odlazili na aerodrom. Ćiro je ostao “samo do četiri”, ali ne na cajkama, nego u debati s jednim sarajevskim pametnjakovićem, trenerom nižerazrednog kluba, koji mu je i nakon veličanstvene pobjede nad Belgijom rekao: “Neće to tako dugo ići...”

Stalno su ga prekidali pozivi s radiopostaja, svi su uživo htjeli čuti travničkog čarobnjaka:
- Niti New York nema radiostanica koliko ih ima Bosna...

Njegov prijatelj, novinar sarajevskog lista San Sinan Sinamović, kaže:
- Ćiro je naslijedio momčad iz Varšavskog pakta, igrači su uglavnom dolazili iz Poljske, Bugarske. Sad je Ćiro NATO...

 


Unatoč pobjedi nad Belgijom, sve će se rješavati 9. rujna s Turskom?
- Ako bi i Turska ovdje pobijedila, Bosna bi opet imala bod više. Ali neće pobijediti, ovi momci su zaslužili biti na najvećoj svjetskoj nogometnoj smotri. Dugujemo Turcima revanš, u Istanbulu smo imali puno nesreće.

Igrat ćete u Zenici ili Sarajevu?
- U Zenici je publika uz nas, u Sarajevu smo odijeljeni od navijača onom ‘partizanskom’ atletskom stazom. Ali, moramo razmišljati i o materijalnom efektu i zato ćemo vjerojatno igrati u Sarajevu.

Edin Džeko je u Guardianu uvršten u dream team bivše Jugoslavije, a vi ste odabrani za najboljeg trenera Balkana?
- Ma što Balkana, ja sam najbolji trener na svijetu. U tom izboru ima puno anomalija. Eto, Džeko kod mene prije šest mjeseci nije bio u prvom sastavu. A ja sam tada javno rekao da će vrijediti 20 milijuna eura i biti bolji od Ibrahimovića. Trebalo mu je samo samopouzdanja. I Ibišević je bio kod mene rezerva, no brzo sam shvatio da griješim. I rekao sam mu: “Među Švabama, ti ćeš biti kralj!” Džeko još nije rekao svoju posljednju riječ. Djeluje tako sporo, a nema bržeg igrača u prostoru. Završit će u velikom klubu.

Trener ste svih trenera, a tjerali su vas iz Dinama, Hajduka, Vlatko Marković je tvrdio da ste prestar za posao?
- Nisam samo ja žrtva fenomena hrvatskog nogometa. Naš nogomet vode ljudi koji misle da znaju više od trenera i to je početak kraja. Ja nisam više važan, ali toliko mladih trenera propada. I svi su okupirani nekim testovima i snimanjem, a sve je to folklor i blef, to sam shvatio radeći s Lukom Radmanom. Testovi su stajali glave Igora Cvitanovića 1998. godine. Iako je imao ‘kokošje grudi’, mogao je igrati, ali su testovi pokazali da Vlaović, Prosinečki i on nisu zadovoljili. Rekao sam mu: ‘Sine, ni ja ne vjerujem u testove, ali odradi tih nekoliko krugova!’ ‘Neću’, viknuo je i sam sebe pokopao. Problem hrvatskog nogometa su predsjednici, koji se ponašaju gore od vlasnika. Rekao sam svom predsjedniku u Zagrebu: ‘Predsjedniče, ne mislite valjda...’ Odgovorio je: ‘Ne mislim, ja to znam!’ Znao sam da je gotovo!
Dodat će: - Božji je dar prepoznati igrača. Pa ja sam s trinaest igrača bio treći na svijetu.


Može li Bosna na SP, možda i preko hrvatskih leđa?

- Ne brinem se za Hrvatsku, iako - ne mogu biti prvi u grupi. Bilić protiv sebe ima trenera koji se rodio u Milanu. Bojim se da hrvatska situacija nije najkomfornija, kad izgubiš kod kuće, teško se izvaditi. A, iskreno, ne vjerujem da možemo pobijediti Engleze na Wembleyju. Ukrajina je naša prilika i Bilić to zna. Dodatne kvalifikacije su možda čak i prednost, igrate više utakmica. Tko zna, da mi 1998. nismo igrali s Ukrajinom, možda ne bismo bili treći na svijetu.

Sin Miroslav je nakon utakmice rekao: “Tata opet piše povijest!” Je li Bosna zadnje poglavlje?
- Ne biste vjerovali koliko ponuda imam. Istina, sve su iz Perzijskog zaljeva, ali i tamo se igra...

Možete li usporediti dva napadačka tandema, Džeko - Ibišević ili Olić - Dudu?

- U pitanju su četvorica potpuno različitih igrača, ali samo je jedan ‘fudbaler’. Dudu! Olić je gluho krme, ali je naučio povratnu loptu. Nije punokrvni talent, ali danas su u modi upravo takvi igrači. No, svu četvoricu igrača rado bi imale i najveće momčadi. To su najvažniji igrači, da u karijeri nisam imao Šukera i Cerina, koji su Božji dar i imaju instiktivnu inteligenciju, ni ja ne bih bio tako uspješan trener.

U zadnjoj rečenici na press konferenciji rekli ste: svi smo sretni i zadovoljni, a oni koji nisu, jebe mi se za njih. Zar ima i takvih?
- Ima bolesno zločestih trenera, koji su u Genk došli na ‘sprovod’. I Hadžibegić, i Barbarez, i Baždarević. Hadžibegić je rekao: ‘Nisam za Ćiru, ali ako pobijedi Belgiju, osobno ću mu čestitati!’ Nije mu palo na pamet, nije se pojavio, nakon pobjede bila je ‘dženaza’ (sprovod).

Tvrdite da ste baš sada najbolji. Znači li to ste u rangu Capella, Hiddinka, Lippija?
- Znam da jesam! Nisi autoritet ako si strog i galamiš, autoritet se stječe znanjem! Da Capello ili Lippi nisu znali, ne bi imali danas takav utjecaj. A ja i u ‘ovim godinama’ učim i zgražam se kad vidim da od nogometa žele stvoriti filozofiju, a on to nije. Jedino je važna nogometna evolucija i za sve koji je nisu slijedili bila je fatalna. A kad me već vučete za jezik, ja za Capella nisam ni ‘Ajnštajn’, ni ‘Cvajštajn’, već - ‘Drajštajn’!

Razgovor je prekinuo mobitel. Upravo je stigla 600. poruka.

Jeste li se ikad slično osjećali kao u srijedu u Zenici?
- Samo osamdeset druge u Zagrebu bilo je tako.


Od Bijelog šala do Zmaja od Bosne
1935. Kada se rodio Ćiro?

Blažević godine skriva kao zmija noge, a tek je nedavno prvi putajavno, u astrološkom TV showu, otkrio da je rođen 1935. godine. Dakle,74 su mu godine, iako mu u švicarskoj putovnici piše da ima 72. ZavidniOtto Barić tvrdi da mu je 76, a britanski mediji 77 godina.

1982. Legenda o bijelom šalu
Godine 1982. Ćiro postaje legendom kada s Dinamom osvaja PrvenstvoJugoslavije nakon 24 godine. Dinamov uspjeh i euforija koja jeuslijedila ocijenjeni su katalizatorom hrvatskog nacionalizma, kojikomunistički režim tadašanje Jugoslavije nije tolerirao.
 
1986. Kosovski junak
Godine 1986. vraća se u Jugoslaviju, ovoga puta na Kosovo, preuzimaNK Prištinu koji dovodi u Prvu ligu i opet postaje narodnim herojem,ovog puta među kosovskim Albancima.
 
1998. Treći na Svjetskom prvenstvu
Godine 1998. reprezentacija Hrvatske bila je sastavljena od igračakoji su igrali po europskim klubovima. U Francuskoj su postigli najvećusenzaciju Svjetskog prvenstva osvojivši broncu. Za treće mjesto igralaje s Nizozemskom (2-1). Ćiro je ponovno postao nacionalnim herojem teje proglašen je najboljim trenerom Svjetskog prvenstva.
 
2008. Zmaj od Bosne
Godine 2008. postao je trener Bosne i Hercegovine i zasad ostvarionajveći uspjeh u povijesti BiH saveza jer je nizom pobjeda doveoreprezentaciju u poziciju da prvi put ode na
Svjetsko prvenstvo 2010.


Autor: Tomislav Židak/Jutarnji list

Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m